Torka svamp i ugnen

Torka svamp i ugnen

Att torka svamp är inte så svårt. Det går att torka svamp i en svamptork, i ugnen eller på papper i rumstemperatur.

Om du har en svamptork går torkandet snabbt och lätt. Har du en varmluftsugn går det nästan lika snabbt.

Sätt ugnen på ca 60 grader och varmluftsfunktion så att fläkten är igång. Rensa och skiva svampen, placera ut den på galler och sätt in i ugnen. Du kan ha flera galler i ugnen samtidigt. Ställ ugnsluckan på glänt så att den fuktiga luften kan komma ut.

Torka svampen i några timmar. Tiden beror på typen av svamp och hur tjocka skivor du gör. Det är viktigt att svampen är helt torr när du ska förvara den. Se till att den lätt smulas sönder och inte alls är seg när den är klar.

Förvara i lufttäta burkar så håller torkad svamp nästan hur länge som helst.

Det är inte mycket näring i svamp men det är mycket smak. Använd din torkade svamp för att krydda upp en köttgryta eller en risotto på turen.

Visa inlägg
Popcorn i väntan på middagen

Popcorn i väntan på middagen

När man äntligen hittat en bra lägerplats, fått upp tält eller hängmatta och fått igång elden eller köket, då kan det vara gott att få i sig något litet i väntan på maten.

Några popcorn förberedda med lite olja i en plastpåse blir snabbt ett gott snack i väntan på middag. Popcorn tar liten plats och väger inte särskilt mycket, innan de är poppade.

Glöm inte saltet!

Visa inlägg
Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta carbonara är en smidig rätt på turen. Den är ju enkel att göra från grunden, men blir ännu enklare om man börjar med ett halvfabrikat. Det finns torkad pasta carbonara att köpa i butikens torrvaror-hylla.

Förutom att innehålla pasta, kryddor och redning är pastan snabbkokande, så man sparar en del bränsle på att köpa en påse. Köttet är inte mycket att ha så jag brukar lägga till ett paket bacon.

På den här turen lyxade jag även till det med parmesan. Parmesan är enkelt att ha med på turen eftersom den är så lagrad och håller länge.

Visa inlägg
Enkel grillad lunch på turen

Enkel grillad lunch på turen

Är du ute på vandring utan kök och vill ha tips på en enkel lunch som bara kräver en eld? Grilla korv!

Välj smalare korvar så går grillningen fortare, tjocka korvar tar lite för lång tid att grilla på spett om du inte har ett stort tålamod.

Istället för korvbröd kan du ta med tunnbröd, då får du ett bra handtag till korven, som ändå klarar ryggsäckens tuffa miljö. Vanliga korvbröd blir gärna platta i ryggsäcken.

Glöm inte senap och/eller ketchup som du gillar det.

Visa inlägg
Jägarblandning när energin blir låg på turen

Jägarblandning när energin blir låg på turen

Att ha en påse energi lätt åtkomlig när man är på tur är alltid ett säkert kort.

Ibland kräver turen eller naturen att man kör på längre än planerat. Tex om vädret plötsligt blir sämre och man hellre kommer fram tidigare till stugan eller hinner med några extra kilometer innan man slår upp tältet för natten. Då är det bra att ha snacks som ger ordentligt med energi lätt tillgängligt i fickan.

Jägarblandning brukar man kalla en blandning av choklad, nötter, mandel och frukt. Det är gott och praktiskt att kasta i sig för att undvika sura miner och lågt blodsocker.

Blanda som du själv vill och gillar choklad, russin, torkad frukt, kokosflingor, nötter, mandlar. Olika godisar går också bra men glöm inte de nyttiga ämnena och fettet också. Bara socker är inte så bra för dig.

Och skulle turen vara extra fin så att du istället vill njuta så länge som möjligt passar jägarblandning utmärkt bra till kaffet och vacker utsikt över fjällen eller skogen.

Visa inlägg
Gör din egen friluftsmat och ta vara på svamp, frukter och bär

Gör din egen friluftsmat och ta vara på svamp, frukter och bär

Här kommer ett boktips för dig som vill bli extra bra på att torka mat för lättare turer.

I Torka mat får du veta hur du torkar allt från det enklaste: frukter, rotsaker och svampar, till mer avancerade livsmedel som fisk, ägg, kött och kyckling. Boken visar också hur du gör egna energikakor, hur du kan bygga din egen mattork och har recept på friluftsmat som är både god och hållbar.

Eric Tornblad är en hängiven friluftsmänniska som har paddlat kajak och vandrat i både Sverige och Nepal. Hans passionerade intresse för vällagad mat fick honom att skriva och ge ut en kokbok på eget förlag. I boken finns resultaten av många års erfarenheter av att göra sin egen friluftsmat baserad på hemma-torkade råvaror.

Visa inlägg
Torka köttfärssås för lätt packning på turen

Torka köttfärssås för lätt packning på turen

Att torka köttfärssås är ett riktigt bra knep på lätt mat att ha med på turen. Det är enkelt att torka köttfärssås, enkelt att tillaga den och det blir himla gott!

Gör så här

  • Tillaga din favoritköttfärssås så som du brukar göra den, men minska på fett och vätska genom att:
    • Byt ut krossade tomater mot tomatpuré
    • Välj den magraste färsen du kan hitta, gärna nötfärs istället för blandfärs
    • Tillsätt inga vätskor
  • Krydda din köttfärssås lite extra, en del smak försvinner i torkprocessen.
  • Låt din köttfärssås koka ihop och koka ett tag för att ånga bort så mycket vätska som möjligt.
  • När det inte finns någon vätska kvar att koka bort är det dags att sprida ut färsen på ett bakplåtspapper på en plåt och ställa in i ugnen.
  • Torka färsen i ugnen på ca 50 grader med ugnsluckan delvis öppen över natten eller tills den är riktigt torr.
  • När färsen är tillräckligt torr och seg så att den hänger ihop som ett stort ark kan du flytta över den till en mattork (tex en svamptork) för att torka ännu effektivare.

Det är viktigt att färsen blir ordentligt torr. Den ska gå att knäcka sönder och smula sönder. Ingen seghet ska finnas kvar.

Dela upp färsen i mindre delar med kniv och fördela i påsar med lagom många portioner för dig eller ditt resesällskap. Om du från början har planerat hur många portioner du ska laga är det enklare att dela upp färsen korrekt nu när den är torr.

Förvara den torra köttfärssåsen i täta plastpåsar i upp till en vecka.

Att tillaga köttfärssåsen är mycket enkelt. Blanda de torra bitarna med vatten och koka upp. Låt småkoka och tillsätt mer vatten allteftersom det kokar in, till önskad konsistens. När du tillagar köttfärssåsen kan du tillsätta extra fett eftersom den är väldigt mager, tex en klick smör eller en skvätt olja. Då blir smak och näringsinnehåll bättre.

Koka pasta, tex spaghetti (som tar liten plats i ryggsäcken), till köttfärssåsen. Vill du lyxa till det har du med en bit vällagrad ost att riva över, tex parmesan.

Visa inlägg
Spaghetti med sojafärssås och parmesan

Spaghetti med sojafärssås och parmesan

Torkat sojafärs (Kung Markatta) är en väldigt bra ingrediens att ha med på turen. Den är redan torkad, går ganska fort att koka och har ett bra tuggmotstånd.

Här har vi lagat en färssås med soltorkade tomater, paprika och tomatpuré. Tomatpuré är en annan bra ingrediens. Den är visserligen inte torr, men väldigt koncentrerad. En buljongtärning är också enkel att slänga med och ger mycket smak.

Servera färssåsen med spaghetti och parmesanost, om du vill lyxa till det.

Visa inlägg
Lapskojs på pulvermos och salami

Lapskojs på pulvermos och salami

En väldigt enkel och rätt, både att ta med och att laga är en lapskojs, alltså potatismos och någon form av kött. Jag brukar göra lapskojsen på pulvermos och något rökt eller torkat kött. Den här gången i Vålådalen blev det en salami.

Ta helt enkelt med en påse pulvermos, något kött, eventuellt lite ost (parmesan är gott), salt, grovmalen svartpeppar och kanske en skvätt olja om du vill ha lite extra kalorier.

Gör så här

  1. Skiva eller tärna köttet
  2. Koka upp vatten till pulvermoset
  3. Ta kastrullen från värmen och blanda i pulvret. Rör om till ett bra mos.
  4. Rör i övriga ingredienser efter tycke och smak.
Visa inlägg