Gör eget torkat kött för näringsrik vandringsmat

Gör eget torkat kött för näringsrik vandringsmat

Att ha proteinrik och hållbar mat med sig på vandringen är ett måste för att hålla energinivåerna uppe hela vägen. Att torka eget kött hemma är både enkelt och kostnadseffektivt. Här är en steg-för-steg-guide för hur du kan förbereda ditt eget torkade kött.

Ingredienser:

  • Kött av ditt val (till exempel nötkött, kyckling, eller kalkon)
  • Marinad (t.ex. en mix av sojasås, vitlök, och honung)
  • Salt och peppar

Utrustning:

  • Skärbräda och kniv
  • Ugn eller dehydrator
  • Bakplåt
  • Bakplåtspapper

Steg-för-steg:

  1. Förbered köttet:

    • Börja med att trimma bort överflödigt fett från köttet. Fett försämrar hållbarheten på det torkade köttet.
    • Skär köttet i tunna strimlor, ungefär 0,5 cm tjocka. Ju tunnare strimlor, desto snabbare torkar de.
  2. Marinera:

    • Lägg köttstrimlorna i en skål och häll över marinaden. Se till att alla bitar är täckta.
    • Täck skålen och låt köttet marinera i kylskåpet i minst 3 timmar, gärna över natten för optimal smak.
  3. Torka köttet:

    • Förvärm ugnen till cirka 75°C (alternativt ställ in din dehydrator enligt instruktionerna).
    • Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och placera köttstrimlorna i ett enda lager.
    • Sätt in plåten i ugnen och låt köttet torka i 4-6 timmar. Husen bör vara svagt öppet för att fukten ska kunna försvinna.
    • Vänd köttstrimlorna då och då för att säkerställa att de torkar jämnt.
  4. Förvaring:

    • När köttet är torrt (det ska vara böjbart men inte sprött), låt det svalna helt.
    • Förvara det torkade köttet i en lufttät behållare eller vakuumförpacka det för att förlänga hållbarheten.

Fördelar:

  • Hållbarhet: Torkat kött kan hålla sig i flera månader under korrekta förhållanden.
  • Näring: Köttet behåller sin höga proteinhalt, vilket är perfekt för energikrävande aktiviteter som vandring.

Att torka kött själv ger inte bara en personlig touch utan säkerställer även att du vet exakt vad som finns i din mat. Prova att experimentera med olika marinader och kryddor för att hitta din favoritkombination!

Skriv en kommentar

Torkade köttstrimlor: Proteinrikt och hållbart för vandringen

Torkade köttstrimlor: Proteinrikt och hållbart för vandringen

Att ha med sig proteinrik mat på vandringen är lika viktigt som att ha med sig tillräckligt med vatten. Torkade köttstrimlor är ett utmärkt alternativ som erbjuder både rikligt med protein och lång hållbarhet. Men vad ska man tänka på när man torkar sitt eget kött hemma? Här är våra bästa tips för att göra lätt och näringsrik jerky till din nästa vandring. Varför torkade köttstrimlor? Torkat kött,…

Visa hela inlägget
Torkad ryggbiff i svamptork

Torkad ryggbiff i svamptork

När man ska ut på tur och vill ha med sig kött till middagen och samtidigt spara vikt kan man torka köttet först. Välj ett magert kött då fettet inte torkar lika enkelt och riskerar att bli dåligt efter några dagar. Jag valde ryggbiff den här gången. Skiva köttet tunnt så går det snabbare att torka och stek det sedan. Använd inget eller mycket lite fett när du steker köttet. Om du har en non-sti…

Visa hela inlägget
Köttgryta med svamp på trangiakök

Köttgryta med svamp på trangiakök

En köttgryta är ganska smidigt att ha med sig. Vi lyxade till den med grädde, men det kan man hoppa över eller välja gräddpulver för att spara vikt. Ingredienser Lövbiff Torkad svamp, tex trattkantareller Brunsås i pulverform Grädde (vi tog sojagrädde för att få lite bättre hållbarhet) Skär lövbiffen i strimlor och stek den utan fett i en stekpanna. Torka de färdigstekta köttstrimlorna i en matt…

Visa hela inlägget
Så torkar du kyckling till din vandring

Så torkar du kyckling till din vandring

Att ha med sig proteinrik mat när man är ute och vandrar är viktigt för att hålla energin uppe. Torkad kyckling är ett perfekt alternativ eftersom den är lätt, näringsrik och tar minimalt med plats i packningen. Här är en enkel guide för hur du kan torka kyckling hemma. Ingredienser: 500 gram kycklingbröst eller kycklingfiléer Salt och peppar efter smak Valfria kryddor (t.ex. paprikapulver, vitlö…

Visa hela inlägget
Så här torkar du äpplen - Gott, nyttigt och lätt att ta med på turen!

Så här torkar du äpplen - Gott, nyttigt och lätt att ta med på turen!

Innan du börjar torka äpplen, behöver du följande tillbehör: Färska äpplen (vilken sort som helst, men söta och saftiga sorter fungerar bäst) En skarp kniv En skärbräda Papperhanddukar eller en ren kökshandduk En ugn Ett bakplåtspapper eller silikonmatta En burk eller påse för att lagra de torkade äpplena Process: Steg 1: Tvätta Äpplena Börja med att tvätta äpplena noggrant. Detta är viktigt eft…

Visa hela inlägget
Så torkar du paprika för smakrik turmat

Så torkar du paprika för smakrik turmat

Paprika är en riktig smakförhöjare som lyfter många rätter, inte minst på vandringen! Att torka paprika är enkelt, smidigt och öppnar upp för massor av goda och färgglada måltider i naturen. Här berättar jag steg för steg hur du kan förbereda din egen torkade paprika för framtida vandringar och utflykter. Varför torka paprika? Torkad paprika väger nästan ingenting, tar liten plats och har lång hål…

Visa hela inlägget