Torkad bönmix för snabba och mättande vandringsmåltider
Att ha en varierad och näringsrik kost på vandringen är A och O för att orka långa dagar i naturen. Bönor är perfekta att torka och ta med – de är billiga, proteinrika och håller dig mätt länge. Att göra en egen torkad bönmix är både enkelt och ger dig oändliga möjligheter till goda måltider under vandringen.
Varför använda bönor på vandringen?
Bönor innehåller mycket protein, långsamma kolhydrater och fibrer som håller dig mätt. Dessutom ger de smak och konsistens till grytor, soppor och röror. En torkad bönmix tar minimalt med plats och vikt i ryggsäcken jämfört med färdigkokta eller konserverade bönor.
Så torkar du bönor
- Blötläggning: Blötlägg valfria torkade bönor (t ex svarta bönor, kidneybönor, vita bönor) i rikligt med vatten över natten.
 - Koka: Skölj bönorna och koka dem mjuka i nytt vatten, cirka 30–60 minuter beroende på sort.
 - Torka: Sprid ut bönorna i ett tunt lager på bakplåtspapper på plåtar. Torka i ugn på cirka 50 grader med ugnsluckan på glänt, eller använd svamptork om du har. Rör då och då så de blir jämnt torkade. Det tar 6–12 timmar, bönorna ska vara helt torra och spröda.
 - Förvara: Förvara den torkade bönmixen i en tät burk eller zip-påse. Håller i flera månader i rumstemperatur.
 
Hur använder man torkad bönmix under turen?
Det är superlätt! Blanda bönmixen i soppor, grytor eller koka en snabb böngryta. Lägg bönorna i blöt ca 15–20 minuter i varmt vatten (i termos eller kastrull), sedan är de redo att användas i maten. Bönorna är klara att äta efter att ha värmts upp i rätten i ca 10–15 minuter (beroende på sort och hur torkade de är).
Tips: Tillsätt torkade grönsaker, en skvätt olivolja, kryddor och kanske lite buljong så har du en fullvärdig och god måltid!
Smidigt och hållbart
Att torka bönor själv ger dig friheten att välja smaksättning och blandning. Helt utan tillsatser och onödiga förpackningar. Testa nästa gång du planerar en längre vandring – kroppen kommer tacka dig!