Torka broccoli för näringsrik turmat
Att torka broccoli är enkelt, smart och perfekt för dig som vill ha näringsrik, lätt och god turmat med dig ut på vandringen. Broccoli har högt innehåll av vitaminer, mineraler och fibrer, och passar både i grytor och som sidorätt till pastarätter när du är ute på tur. Här får du mina bästa tips på hur du torkar broccoli, samt hur du använder den i din matlagning utomhus.
Därför ska du torka broccoli
Broccoli är fullproppat med vitaminer som C och K, liksom folsyra och nyttiga antioxidanter. Genom att torka den minskar du vikten rejält, vilket är perfekt när du vill packa lätt för vandringen. Broccolibuketter tar heller inte stor plats i ryggsäcken och behåller sin smak och konsistens väl efter torkningen.
Så här gör du för att torka broccoli
- Förberedelse: Skölj broccolin noggrant och dela den i mindre buketter, maximalt 2 cm stora. Skala och skiva stammen tunt om du vill torka även den.
 - Blanchera: Koka upp vatten och förväll broccolin i 2 minuter. Detta bevarar färg och näringsämnen samt förbättrar hållbarheten. Kyl direkt i isvatten och låt den rinna av ordentligt.
 - Torka: Lägg ut broccolin i ett tunt lager på bakplåtspapper i ugnen eller använd svamptork/mattork. Torka i 50–60°C i 6–10 timmar. Vänd gärna någon gång under tiden. Broccolin ska bli helt torr och knaprig.
 
Förvaring
Förvara den torkade broccolin i täta burkar eller zip-påsar. Lägg gärna en liten påse ris eller ett torkmedel i för att motverka eventuell fukt. Undvik sol och värme så håller sig broccolin i flera månader.
Hur använder du torkad broccoli på vandringen?
Lägg den torkade broccolin i blöt i kallt vatten i 30 minuter, eller tillsätt den direkt i soppor, grytor eller pastarätter när du lagar mat på stormköket. Låt koka med i minst 10 minuter för att den ska bli mjuk och god igen. Ett hett tips är att kombinera torkad broccoli med torkad zucchini, paprika och lök för en enkel och näringsrik grönsaksgryta.
Att torka broccoli är enkelt och ger dig ett riktigt näringslyft på dina utflykter. Prova själv och upptäck hur gott och smart det är att ta med egen torkad broccoli på nästa vandring!