Torka broccoli för näringsrik turmat

Torka broccoli för näringsrik turmat

Att torka broccoli är enkelt, smart och perfekt för dig som vill ha näringsrik, lätt och god turmat med dig ut på vandringen. Broccoli har högt innehåll av vitaminer, mineraler och fibrer, och passar både i grytor och som sidorätt till pastarätter när du är ute på tur. Här får du mina bästa tips på hur du torkar broccoli, samt hur du använder den i din matlagning utomhus.

Därför ska du torka broccoli

Broccoli är fullproppat med vitaminer som C och K, liksom folsyra och nyttiga antioxidanter. Genom att torka den minskar du vikten rejält, vilket är perfekt när du vill packa lätt för vandringen. Broccolibuketter tar heller inte stor plats i ryggsäcken och behåller sin smak och konsistens väl efter torkningen.

Så här gör du för att torka broccoli

  1. Förberedelse: Skölj broccolin noggrant och dela den i mindre buketter, maximalt 2 cm stora. Skala och skiva stammen tunt om du vill torka även den.
  2. Blanchera: Koka upp vatten och förväll broccolin i 2 minuter. Detta bevarar färg och näringsämnen samt förbättrar hållbarheten. Kyl direkt i isvatten och låt den rinna av ordentligt.
  3. Torka: Lägg ut broccolin i ett tunt lager på bakplåtspapper i ugnen eller använd svamptork/mattork. Torka i 50–60°C i 6–10 timmar. Vänd gärna någon gång under tiden. Broccolin ska bli helt torr och knaprig.

Förvaring

Förvara den torkade broccolin i täta burkar eller zip-påsar. Lägg gärna en liten påse ris eller ett torkmedel i för att motverka eventuell fukt. Undvik sol och värme så håller sig broccolin i flera månader.

Hur använder du torkad broccoli på vandringen?

Lägg den torkade broccolin i blöt i kallt vatten i 30 minuter, eller tillsätt den direkt i soppor, grytor eller pastarätter när du lagar mat på stormköket. Låt koka med i minst 10 minuter för att den ska bli mjuk och god igen. Ett hett tips är att kombinera torkad broccoli med torkad zucchini, paprika och lök för en enkel och näringsrik grönsaksgryta.

Att torka broccoli är enkelt och ger dig ett riktigt näringslyft på dina utflykter. Prova själv och upptäck hur gott och smart det är att ta med egen torkad broccoli på nästa vandring!

Skriv en kommentar

Torka zucchini för lättlagad och nyttig turmat

Torka zucchini för lättlagad och nyttig turmat

Att torka zucchini är ett perfekt sätt att både ta tillvara på sommarens skörd och skapa lätt, näringsrik och smidig vandringsmat. Zucchini har en mild smak och suger lätt åt sig andra smaker, vilket gör den till en mycket användbar ingrediens i torkad form. Här får du tips på hur du torkar zucchini och hur du kan använda den ute på tur! Så torkar du zucchini Välj zucchini – Använd gärna mindre, …

Visa hela inlägget
Så torkar du morot till smakrik och näringsrik turmat

Så torkar du morot till smakrik och näringsrik turmat

Att torka morot är enkelt, ekonomiskt och ett perfekt tillägg till din turmat på vandringen. Den torkade moroten är lätt, tar liten plats i packningen och innehåller massor av vitaminer och fibrer. Här delar jag mina bästa tips för att lyckas med torkning av morot och hur du använder den i olika rätter. Varför torka morot? Morot är en supergrönsak för friluftslivet. Den har naturligt socker som ge…

Visa hela inlägget
Torkad bönmix för snabba och mättande vandringsmåltider

Torkad bönmix för snabba och mättande vandringsmåltider

Att ha en varierad och näringsrik kost på vandringen är A och O för att orka långa dagar i naturen. Bönor är perfekta att torka och ta med – de är billiga, proteinrika och håller dig mätt länge. Att göra en egen torkad bönmix är både enkelt och ger dig oändliga möjligheter till goda måltider under vandringen. Varför använda bönor på vandringen? Bönor innehåller mycket protein, långsamma kolhydrate…

Visa hela inlägget
Torka svamp för lyxig och hållbar turmat

Torka svamp för lyxig och hållbar turmat

Att torka svamp är ett fantastiskt sätt att ta med skogens guldkorn ut på vandringen eller utflykten. Torkad svamp är lätt, håller länge och ger otrolig umamismak till dina turmåltider. Dessutom passar svamp i mängder av rätter, från soppor och grytor till såser och risotto – perfekt på stormköket! Vilken svamp ska du torka? De vanligaste sorterna att torka är kantareller, karljohan (stensopp), tr…

Visa hela inlägget
Torkade grönsaker: Lätt och näringsrikt för vandringen

Torkade grönsaker: Lätt och näringsrikt för vandringen

Att ha med sig näringsrika och lätta måltidsalternativ på vandringen kan göra hela upplevelsen mycket mer njutbar. Ett utmärkt sätt att uppnå detta är att torka dina egna grönsaker. Torkade grönsaker är inte bara lätta att bära, de är också fulla av vitaminer och mineraler som kan ge dig den energi du behöver under långa vandringar. Här går vi igenom hur du enkelt kan förbereda torkade grönsaker h…

Visa hela inlägget
Torka lök för smakrik turmat

Torka lök för smakrik turmat

Att ta med sig lök på vandringen eller utflykten kan vara lite krångligt – de tar plats, väger mycket och kan bli dåliga. Men med torkad lök får du både smaken och enkelheten. Lök är en basingrediens i många maträtter och med torkad lök kan du snabbt och enkelt piffa till din turmat. Därför ska du torka lök Torkad lök väger nästan inget och håller länge, vilket gör den perfekt för vandringsmaten. …

Visa hela inlägget