Torka zucchini för lättlagad och nyttig turmat

Torka zucchini för lättlagad och nyttig turmat

Att torka zucchini är ett perfekt sätt att både ta tillvara på sommarens skörd och skapa lätt, näringsrik och smidig vandringsmat. Zucchini har en mild smak och suger lätt åt sig andra smaker, vilket gör den till en mycket användbar ingrediens i torkad form. Här får du tips på hur du torkar zucchini och hur du kan använda den ute på tur!

Så torkar du zucchini

  1. Välj zucchini – Använd gärna mindre, fasta och färska zucchini för bästa torkresultat. Skölj och torka av.
  2. Skär i tunna skivor – Skiva zucchinin tunt, ungefär 3–5 mm tjocka skivor. Ju tunnare skivor, desto snabbare torkar de.
  3. Förkoka (valfritt) – För att bevara färg och minska torktiden kan du blanchera skivorna snabbt, 1–2 minuter i kokande vatten. Kyl sedan snabbt av i kallt vatten.
  4. Torka i ugn eller torkapparat – Lägg ut skivorna på bakplåtspapper eller nät i torkapparat. Torka i cirka 50 °C med ugnsluckan på glänt, eller följ instruktionen till torkapparaten. Det tar cirka 6–10 timmar beroende på tjocklek och metod. Vänd gärna på skivorna någon gång under torkningen.
  5. Förvaring – När zucchinin är helt torr (knaprig och spröd) förvarar du den i lufttät burk eller påse, gärna mörkt och svalt.

Tips på maträtter med torkad zucchini

Torkad zucchini kan användas på många sätt när du lagar mat ute:

  • I pastasåser – Tillsätt tillsammans med annan torkad grönsak och låt koka upp med pastavatten. Zucchinin blir mjuk och suger åt sig smakerna.
  • I grytor och soppor – Superbra att blanda med torkad tomat och bönor. Zucchini ger volym utan att väga mycket.
  • Egen grönsaksblandning – Blanda torkad zucchini med morot, paprika, svamp och lök för en färdig grönsaksbas till turmat.

Därför är torkad zucchini toppen på vandring

Zucchini innehåller mycket vatten från början (över 90 %). När du torkar den blir den superlätt och tar minimalt med plats i packningen, men ändå rik på nyttiga näringsämnen. Att ha med torkad zucchini ger både variation och extra fibrer på turen.

Har du provat att torka zucchini? Dela gärna med dig av dina tips i kommentarerna!

Skriv en kommentar

Torka broccoli för näringsrik turmat

Torka broccoli för näringsrik turmat

Att torka broccoli är enkelt, smart och perfekt för dig som vill ha näringsrik, lätt och god turmat med dig ut på vandringen. Broccoli har högt innehåll av vitaminer, mineraler och fibrer, och passar både i grytor och som sidorätt till pastarätter när du är ute på tur. Här får du mina bästa tips på hur du torkar broccoli, samt hur du använder den i din matlagning utomhus. Därför ska du torka brocc…

Visa hela inlägget
Torka svamp för lyxig och hållbar turmat

Torka svamp för lyxig och hållbar turmat

Att torka svamp är ett fantastiskt sätt att ta med skogens guldkorn ut på vandringen eller utflykten. Torkad svamp är lätt, håller länge och ger otrolig umamismak till dina turmåltider. Dessutom passar svamp i mängder av rätter, från soppor och grytor till såser och risotto – perfekt på stormköket! Vilken svamp ska du torka? De vanligaste sorterna att torka är kantareller, karljohan (stensopp), tr…

Visa hela inlägget
Så torkar du morot till smakrik och näringsrik turmat

Så torkar du morot till smakrik och näringsrik turmat

Att torka morot är enkelt, ekonomiskt och ett perfekt tillägg till din turmat på vandringen. Den torkade moroten är lätt, tar liten plats i packningen och innehåller massor av vitaminer och fibrer. Här delar jag mina bästa tips för att lyckas med torkning av morot och hur du använder den i olika rätter. Varför torka morot? Morot är en supergrönsak för friluftslivet. Den har naturligt socker som ge…

Visa hela inlägget
Torka lök för smakrik turmat

Torka lök för smakrik turmat

Att ta med sig lök på vandringen eller utflykten kan vara lite krångligt – de tar plats, väger mycket och kan bli dåliga. Men med torkad lök får du både smaken och enkelheten. Lök är en basingrediens i många maträtter och med torkad lök kan du snabbt och enkelt piffa till din turmat. Därför ska du torka lök Torkad lök väger nästan inget och håller länge, vilket gör den perfekt för vandringsmaten. …

Visa hela inlägget
Torkad bönmix för snabba och mättande vandringsmåltider

Torkad bönmix för snabba och mättande vandringsmåltider

Att ha en varierad och näringsrik kost på vandringen är A och O för att orka långa dagar i naturen. Bönor är perfekta att torka och ta med – de är billiga, proteinrika och håller dig mätt länge. Att göra en egen torkad bönmix är både enkelt och ger dig oändliga möjligheter till goda måltider under vandringen. Varför använda bönor på vandringen? Bönor innehåller mycket protein, långsamma kolhydrate…

Visa hela inlägget
Så gör du en torkad chili för vandringen

Så gör du en torkad chili för vandringen

Chili är en smakrik tillsats i många maträtter, och när du är ute och vandrar kan det vara en fantastisk ingrediens att ha med i din matsäck. Torkad chili väger nästan ingenting och kan enkelt återfuktas vid behov, vilket gör den till ett perfekt komplement till din turmat. Varför torka chili? Att torka chili hemma ger dig kontroll över både smak och hetta. Du kan blanda olika sorters chili för at…

Visa hela inlägget