Torka köttfärssås i mattork

Torka köttfärssås i mattork

Här har jag precis lagat en rejäl sats med köttfärssås inför en vandringstur på nordligaste delen av Kungsleden.

Köttfärssåsen är utspridd på bakplåtspapper och ligger i flera våningar i min nya mattork som har lite högre precision än min gamla. På den här går det att ställa in exakt temperatur och tid digitalt. På min gamla hade jag bara ett analogt vred som gick från 1-7 så det var svårt att veta vilken temperatur det var.

Turmat testar REAL field meal

Turmat testar REAL field meal

I somras var jag och vandrade i Fulufjällen i en vecka. Jag hade med mig mat för hela veckan i ryggsäcken och bodde i tält. Det var ju fortfarande corona-tider då så jag ville inte vara i närheten av någon stuga.

Sojafärs-tacos med tillbehör

Sojafärs-tacos med tillbehör

När jag är och handlar inför fjällvandringar brukar jag noga gå igenom butikens sortiment av torrvaror. Ibland hittar man nya guldkorn som man inte visste fanns. Det här är ett sådant. En liten påse med torkad sojafärs tillsammans med tacokrydda. Man tillsätter lite vatten och steker på röran och sedan har man en färdigkryddad tacofärs.

Mexikansk soppa med bröd

Mexikansk soppa med bröd

Dagen efter vi hade lagat tacos hade vi med oss kryddad tacofärs i påse + tortilliabröd. Då det var ganska hårt väder ville vi inte luncha för länge så vi tog inte fram köket. Istället tog vi hett vatten från termosen och blandade med taco-färsen och fick en lagom varm och matig soppa. Brödet var gott att doppa i soppan.

Organiserad turmat i portionsförpackningar

Organiserad turmat i portionsförpackningar

När man ska ut på en längre vandring gäller det att ha koll på vikten på sin packning. Första gången man vandrar är man kanske inte så noggrann, man tar med det man kommer på och många "bra-att-ha-saker". Men när man går där med 20 kg på ryggen i flera dagar ångrar man sig och till nästa tur blir man lite smartare med vikten 🙂

Italiensk risotto

Italiensk risotto

Här kommer en enkel lunchrätt som består av kokat ris, lite riven parmesan, några bitar paprika och lite oregano. Den här rätten lagade vi av ris som vi hittade i Sylarnas självhushåll (i skåpet för kvarlämnade matvaror). Paprikan och parmesanen hade vi med oss. Enkelt och gott.

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Det här är ingen komplett måltid, men ett litet tips som jag tycker är bra. Om du vill njuta av en god svampgryta när du är ute i skogen eller på tur på fjället så kan du ta så kallad "påssås", alltså en torrvara för att laga sås och lägga till torkad svamp. Både såsen och svampen är lätta att hitta i vanliga mataffärer så du behöver inte leta i speciella friluftsbutiker för det här.

Utflyktsfrallor som jäser över natten

Utflyktsfrallor som jäser över natten

Om man är ute på längre tur kanske inte nattjästa frukostfrallor är det bästa, de kräver nämligen en ugn på morgonen för att bakas av. Men om man tex bor i en stuga och gör dagsturer är dessa frallor perfekta. Genom att ta med ingredienserna istället för färskt bröd när du åker iväg kan du få nybakt bröd varje morgon. Dessutom tar det mindre plats och är lättare att bära med sig ingredienserna istället för att bära på färskt bröd.

Lapskojs på pulvermos och salami

Lapskojs på pulvermos och salami

En väldigt enkel och rätt, både att ta med och att laga är en lapskojs, alltså potatismos och någon form av kött. Jag brukar göra lapskojsen på pulvermos och något rökt eller torkat kött. Den här gången i Vålådalen blev det en salami.

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta carbonara är en smidig rätt på turen. Den är ju enkel att göra från grunden, men blir ännu enklare om man börjar med ett halvfabrikat. Det finns torkad pasta carbonara att köpa i butikens torrvaror-hylla.

Turmat

En blogg med bilder, inspiration och recept på mat som är trevlig och smart att ta med på turen. Fokus på mat som är lätt att bära så att du kan få med många rätter i en lätt packning. Bilderna kommer från någon av mina turer i fjällen eller i skogen.

Ett bra sätt att göra maten lättburen är att torka den. En svamptork eller en varmluftsugn kan vara bra att ha om du vill torka mycket.

Mest klickat just nu

Stranda Poncho Unisex
Games for motion Alias Choklad Spel
Turbo Gas E-Torch plasmatändare
Powerfruits Mjuka Söta Rabarber Chunks Eko