Turmat testar REAL field meal

Turmat testar REAL field meal

I somras var jag och vandrade i Fulufjällen i en vecka. Jag hade med mig mat för hela veckan i ryggsäcken och bodde i tält. Det var ju fortfarande corona-tider då så jag ville inte vara i närheten av någon stuga.

Min favoriträtt att ha med ut på tur är ju den välkända torkade köttfärssåsen, och den hade jag med även den här gången. Jag tror faktiskt att det blev hela 6 sådana måltider. Lite enformigt men väldigt gott.

När jag handlade inför resan tänkte jag att jag skulle variera min kost lite och att jag kunde prova på en sådan där färdig påse med turmat, som jag faktiskt aldrig tidigare provat. Tyvärr visade det sig att i affären jag handlade (XXL) hade de bara köttfärssås och spaghetti! Så det blev inte mycket variation 🙂

Hur som helst så kom det en dag då jag hade kört på en ganska lång sträcka, det hade nämligen kommit en hagelskur och jag inte kände för att stanna i den. Det blev en sen lunch närmare klockan tre, vädret hade fortfarande inte helt ordnat upp sig, och då kände jag att det vore skönt att slippa dra upp mitt kök för att få en rejäl och varm lunch. En turmatspåse passade perfekt!

Framförallt är dessa påsar praktiska. Fyll på med varmt vatten, vänta, ät. Och slipp diska.

Smaken var okej, men ganska långt i från min egen köttfärssås med spaghetti som jag ätit de andra dagarna. Det var en kletig, varm, massa som smakade okej, men inte mer. Köttbitarna som låg i smakade faktiskt inte jättegott.

Den här versionen av påse som heter "Field meal" är extra stor. För min del var det en lagom portion till lunch.

Till nästa tur kan det säkert hända att jag slänger med en sådan här igen, bara för att det är så enkelt, men merparten av mina måltider blir nog även i fortsättningen hemlagade och hemtorkade.

Sojafärs-tacos med tillbehör

Sojafärs-tacos med tillbehör

När jag är och handlar inför fjällvandringar brukar jag noga gå igenom butikens sortiment av torrvaror. Ibland hittar man nya guldkorn som man inte visste fanns. Det här är ett sådant. En liten påse med torkad sojafärs tillsammans med tacokrydda. Man tillsätter lite vatten och steker på röran och sedan har man en färdigkryddad tacofärs.

Organiserad turmat i portionsförpackningar

Organiserad turmat i portionsförpackningar

När man ska ut på en längre vandring gäller det att ha koll på vikten på sin packning. Första gången man vandrar är man kanske inte så noggrann, man tar med det man kommer på och många "bra-att-ha-saker". Men när man går där med 20 kg på ryggen i flera dagar ångrar man sig och till nästa tur blir man lite smartare med vikten 🙂

Mexikansk soppa med bröd

Mexikansk soppa med bröd

Dagen efter vi hade lagat tacos hade vi med oss kryddad tacofärs i påse + tortilliabröd. Då det var ganska hårt väder ville vi inte luncha för länge så vi tog inte fram köket. Istället tog vi hett vatten från termosen och blandade med taco-färsen och fick en lagom varm och matig soppa. Brödet var gott att doppa i soppan.

Snabbnudlar på turen

Snabbnudlar på turen

Snabbnudlar är egentligen ingen favorit men jag har upptäckt att det faktiskt är riktigt bra turmat. Ett litet paket, med smak och konsistens som är lätt att bära och enkelt att packa.

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Det här är ingen komplett måltid, men ett litet tips som jag tycker är bra. Om du vill njuta av en god svampgryta när du är ute i skogen eller på tur på fjället så kan du ta så kallad "påssås", alltså en torrvara för att laga sås och lägga till torkad svamp. Både såsen och svampen är lätta att hitta i vanliga mataffärer så du behöver inte leta i speciella friluftsbutiker för det här.

Utflyktsfrallor som jäser över natten

Utflyktsfrallor som jäser över natten

Om man är ute på längre tur kanske inte nattjästa frukostfrallor är det bästa, de kräver nämligen en ugn på morgonen för att bakas av. Men om man tex bor i en stuga och gör dagsturer är dessa frallor perfekta. Genom att ta med ingredienserna istället för färskt bröd när du åker iväg kan du få nybakt bröd varje morgon. Dessutom tar det mindre plats och är lättare att bära med sig ingredienserna istället för att bära på färskt bröd.

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta carbonara är en smidig rätt på turen. Den är ju enkel att göra från grunden, men blir ännu enklare om man börjar med ett halvfabrikat. Det finns torkad pasta carbonara att köpa i butikens torrvaror-hylla.

Lapskojs på pulvermos och salami

Lapskojs på pulvermos och salami

En väldigt enkel och rätt, både att ta med och att laga är en lapskojs, alltså potatismos och någon form av kött. Jag brukar göra lapskojsen på pulvermos och något rökt eller torkat kött. Den här gången i Vålådalen blev det en salami.

Sojafärstacos

Sojafärstacos

Sojafärs är en väldigt bra produkt att ta med på tur för den finns färdigtorkad att köpa. Ta med torr sojafärs, tacokrydda och en buljongtärning + tortillias och de tillbehör du gillar. Vi tog färsk vårlök och gjorde en salsa på krossade tomater, lök och chilli som vi lät koka ihop så mycket som möjligt för att slippa bära vatten.

Tortellini

Tortellini

Torkade tortellini är väldigt enkel mat att ha med på tur. Släng ner ett paket (250g) i ryggsäcken och du har en lunch för två personer.

Turmat

En blogg med bilder, inspiration och recept på mat som är trevlig och smart att ta med på turen. Fokus på mat som är lätt att bära så att du kan få med många rätter i en lätt packning. Bilderna kommer från någon av mina turer i fjällen eller i skogen.

Ett bra sätt att göra maten lättburen är att torka den. En svamptork eller en varmluftsugn kan vara bra att ha om du vill torka mycket.

Mest klickat just nu

Stranda Poncho Unisex
Games for motion Alias Choklad Spel
Turbo Gas E-Torch plasmatändare
Powerfruits Mjuka Söta Rabarber Chunks Eko