Torka köttfärssås för lätt packning på turen

Torka köttfärssås för lätt packning på turen

Att torka köttfärssås är ett riktigt bra knep på lätt mat att ha med på turen. Det är enkelt att torka köttfärssås, enkelt att tillaga den och det blir himla gott!

Gör så här

  • Tillaga din favoritköttfärssås så som du brukar göra den, men minska på fett och vätska genom att:
  • Byt ut krossade tomater mot tomatpuré
  • Välj den magraste färsen du kan hitta, gärna nötfärs istället för blandfärs
  • Tillsätt inga vätskor
  • Krydda din köttfärssås lite extra, en del smak försvinner i torkprocessen.
  • Låt din köttfärssås koka ihop och koka ett tag för att ånga bort så mycket vätska som möjligt.
  • När det inte finns någon vätska kvar att koka bort är det dags att sprida ut färsen på ett bakplåtspapper på en plåt och ställa in i ugnen.
  • Torka färsen i ugnen på ca 50 grader med ugnsluckan delvis öppen över natten eller tills den är riktigt torr.
  • När färsen är tillräckligt torr och seg så att den hänger ihop som ett stort ark kan du flytta över den till en mattork (tex en svamptork) för att torka ännu effektivare.

Det är viktigt att färsen blir ordentligt torr. Den ska gå att knäcka sönder och smula sönder. Ingen seghet ska finnas kvar.

Dela upp färsen i mindre delar med kniv och fördela i påsar med lagom många portioner för dig eller ditt resesällskap. Om du från början har planerat hur många portioner du ska laga är det enklare att dela upp färsen korrekt nu när den är torr.

Förvara den torra köttfärssåsen i täta plastpåsar i upp till en vecka.

Att tillaga köttfärssåsen är mycket enkelt. Blanda de torra bitarna med vatten och koka upp. Låt småkoka och tillsätt mer vatten allteftersom det kokar in, till önskad konsistens. När du tillagar köttfärssåsen kan du tillsätta extra fett eftersom den är väldigt mager, tex en klick smör eller en skvätt olja. Då blir smak och näringsinnehåll bättre.

Koka pasta, tex spaghetti (som tar liten plats i ryggsäcken), till köttfärssåsen. Vill du lyxa till det har du med en bit vällagrad ost att riva över, tex parmesan.

Skriv en kommentar

Sojafärstacos

Sojafärstacos

Sojafärs är en väldigt bra produkt att ta med på tur för den finns färdigtorkad att köpa. Ta med torr sojafärs, tacokrydda och en buljongtärning + tortillias och de tillbehör du gillar. Vi tog färsk vårlök och gjorde en salsa på krossade tomater, lök och chilli som vi lät koka ihop så mycket som möjligt för att slippa bära vatten. När det är dags att äta kokar man färsen i buljongen (tärning + vat…

Visa hela inlägget
Torka köttfärssås i mattork

Torka köttfärssås i mattork

Här har jag precis lagat en rejäl sats med köttfärssås inför en vandringstur på nordligaste delen av Kungsleden. Köttfärssåsen är utspridd på bakplåtspapper och ligger i flera våningar i min nya mattork som har lite högre precision än min gamla. På den här går det att ställa in exakt temperatur och tid digitalt. På min gamla hade jag bara ett analogt vred som gick från 1-7 så det var svårt att vet…

Visa hela inlägget
Köttgryta med svamp på trangiakök

Köttgryta med svamp på trangiakök

En köttgryta är ganska smidigt att ha med sig. Vi lyxade till den med grädde, men det kan man hoppa över eller välja gräddpulver för att spara vikt. Ingredienser Lövbiff Torkad svamp, tex trattkantareller Brunsås i pulverform Grädde (vi tog sojagrädde för att få lite bättre hållbarhet) Skär lövbiffen i strimlor och stek den utan fett i en stekpanna. Torka de färdigstekta köttstrimlorna i en matt…

Visa hela inlägget
Torka en hel måltid på en gång

Torka en hel måltid på en gång

Om du har en mattork eller svamptork av lite större modell kan du utnyttja det för att torka många olika råvaror samtidigt. Här förbereds både en köttgryta med torkad biff och så semitorkar jag röd paprika för en taco-lunch. Min taco-lunch/middag är väldigt lättlagad så jag ska passa på att berätta lite om den här. Jag brukar köpa ett paket sojafärs som är färdigt för tacomiddag. Alla kryddor ingå…

Visa hela inlägget
Torkad ryggbiff i svamptork

Torkad ryggbiff i svamptork

När man ska ut på tur och vill ha med sig kött till middagen och samtidigt spara vikt kan man torka köttet först. Välj ett magert kött då fettet inte torkar lika enkelt och riskerar att bli dåligt efter några dagar. Jag valde ryggbiff den här gången. Skiva köttet tunnt så går det snabbare att torka och stek det sedan. Använd inget eller mycket lite fett när du steker köttet. Om du har en non-sti…

Visa hela inlägget
Torka svamp i ugnen

Torka svamp i ugnen

Att torka svamp är inte så svårt. Det går att torka svamp i en svamptork, i ugnen eller på papper i rumstemperatur. Om du har en svamptork går torkandet snabbt och lätt. Har du en varmluftsugn går det nästan lika snabbt. Sätt ugnen på ca 60 grader och varmluftsfunktion så att fläkten är igång. Rensa och skiva svampen, placera ut den på galler och sätt in i ugnen. Du kan ha flera galler i ugnen sa…

Visa hela inlägget