
Torka köttfärssås för lätt packning på turen
Att torka köttfärssås är ett riktigt bra knep på lätt mat att ha med på turen. Det är enkelt att torka köttfärssås, enkelt att tillaga den och det blir himla gott!
Gör så här
- Tillaga din favoritköttfärssås så som du brukar göra den, men minska på fett och vätska genom att:
- Byt ut krossade tomater mot tomatpuré
- Välj den magraste färsen du kan hitta, gärna nötfärs istället för blandfärs
- Tillsätt inga vätskor
- Krydda din köttfärssås lite extra, en del smak försvinner i torkprocessen.
- Låt din köttfärssås koka ihop och koka ett tag för att ånga bort så mycket vätska som möjligt.
- När det inte finns någon vätska kvar att koka bort är det dags att sprida ut färsen på ett bakplåtspapper på en plåt och ställa in i ugnen.
- Torka färsen i ugnen på ca 50 grader med ugnsluckan delvis öppen över natten eller tills den är riktigt torr.
- När färsen är tillräckligt torr och seg så att den hänger ihop som ett stort ark kan du flytta över den till en mattork (tex en svamptork) för att torka ännu effektivare.
Det är viktigt att färsen blir ordentligt torr. Den ska gå att knäcka sönder och smula sönder. Ingen seghet ska finnas kvar.
Dela upp färsen i mindre delar med kniv och fördela i påsar med lagom många portioner för dig eller ditt resesällskap. Om du från början har planerat hur många portioner du ska laga är det enklare att dela upp färsen korrekt nu när den är torr.
Förvara den torra köttfärssåsen i täta plastpåsar i upp till en vecka.
Att tillaga köttfärssåsen är mycket enkelt. Blanda de torra bitarna med vatten och koka upp. Låt småkoka och tillsätt mer vatten allteftersom det kokar in, till önskad konsistens. När du tillagar köttfärssåsen kan du tillsätta extra fett eftersom den är väldigt mager, tex en klick smör eller en skvätt olja. Då blir smak och näringsinnehåll bättre.
Koka pasta, tex spaghetti (som tar liten plats i ryggsäcken), till köttfärssåsen. Vill du lyxa till det har du med en bit vällagrad ost att riva över, tex parmesan.