Havre- och råggrynsgröt med kanel

Havre- och råggrynsgröt med kanel

På min senaste vandringstur hade jag förberett påsar med havregryn, råggryn, salt samt kanel. Allt i en påse, precis uppmätt för en portion. På påsarna skrev jag med en penna hur mycket vatten som ska tillsättas. Är man pigg i huvudet är det ofta inga problem att koka gröt, men om något skulle hända och man trött eller stressad är det bra att vara förberedd.

Genom att mäta upp allt och blanda ihop det i portionspåsar slipper jag ha med för mycket och att bära runt på stora förpackningar. Ransoneringen blir också automatisk så jag slipper tänka på morgonen. Bara att ta en påse, hälla ner i kallt vatten och ställa på värmen. Efter några minuter är gröten klar att avnjutas.

Men att blanda i kanel i grynen gjorde att gröten såg rätt trist ut så det är nog inget jag gör nästa gång. Gröten är nog minst lika god utan kanel. Bara lite socker på toppen, om man önskar det, eller några hjortron kanske 🙂

Skriv en kommentar

Organiserad turmat i portionsförpackningar

Organiserad turmat i portionsförpackningar

När man ska ut på en längre vandring gäller det att ha koll på vikten på sin packning. Första gången man vandrar är man kanske inte så noggrann, man tar med det man kommer på och många "bra-att-ha-saker". Men när man går där med 20 kg på ryggen i flera dagar ångrar man sig och till nästa tur blir man lite smartare med vikten 🙂 På bilden ovan ser ni min packning för 2 personer i fem dagar. Frukost,…

Visa hela inlägget
Så förbereder du torkad gröt för energigivande vandringsfrukost

Så förbereder du torkad gröt för energigivande vandringsfrukost

Gröt har länge varit känd som en utmärkt frukost för sin mättande och energigivande kapacitet. När du vandrar och har begränsad tillgång till färsk mat kan torkad gröt vara ett perfekt alternativ för att starta dagen optimalt. Ingredienser För att göra din egen torkade gröt behövs: 2 dl havregryn 1 msk chiafrön 1 msk linfrön En nypa salt 1 msk torkad frukt (som äpplen eller aprikoser) 1 tsk kanel…

Visa hela inlägget
Blåbärsgröt

Blåbärsgröt

Om man vill skoja till den vanliga gröten lite, eller variera den från dag till dag, kan man blanda i blåbärssoppepulver när man förbereder sina grötpåsar. Ta 0,5 dl havregryn, 0,5 del råggryn och några matskedar blåbärssoppepulver (efter smak) per person. Lägg detta i en påse och ta med ut. När det är dags att servera blandar du påsens innehåll med 1 dl kallt vatten, kokar upp och låter sjuda i 3…

Visa hela inlägget
Turmat testar REAL field meal

Turmat testar REAL field meal

I somras var jag och vandrade i Fulufjällen i en vecka. Jag hade med mig mat för hela veckan i ryggsäcken och bodde i tält. Det var ju fortfarande corona-tider då så jag ville inte vara i närheten av någon stuga. Min favoriträtt att ha med ut på tur är ju den välkända torkade köttfärssåsen, och den hade jag med även den här gången. Jag tror faktiskt att det blev hela 6 sådana måltider. Lite enform…

Visa hela inlägget
Potatis och purjolökssoppa på turen

Potatis och purjolökssoppa på turen

Här kommer ett recept på en ganska enkel soppa att koka på turen. Självklart kan du köpa färdig potatis och purjolökssoppa i pulverform och bara blanda med vatten, men det här blir godare och matigare. Förbered hemma Strimla potatis tunt, 1 potatis per portion Strimla purjolök, ca 10 cm per portion Lägg allt i en påse tillsammans med lite olja och salt På turen Häll allt i en kastrull och fräs …

Visa hela inlägget
Utflyktsfrallor som jäser över natten

Utflyktsfrallor som jäser över natten

Om man är ute på längre tur kanske inte nattjästa frukostfrallor är det bästa, de kräver nämligen en ugn på morgonen för att bakas av. Men om man tex bor i en stuga och gör dagsturer är dessa frallor perfekta. Genom att ta med ingredienserna istället för färskt bröd när du åker iväg kan du få nybakt bröd varje morgon. Dessutom tar det mindre plats och är lättare att bära med sig ingredienserna ist…

Visa hela inlägget