Torka en hel måltid på en gång

Torka en hel måltid på en gång

Om du har en mattork eller svamptork av lite större modell kan du utnyttja det för att torka många olika råvaror samtidigt.

Här förbereds både en köttgryta med torkad biff och så semitorkar jag röd paprika för en taco-lunch.

Min taco-lunch/middag är väldigt lättlagad så jag ska passa på att berätta lite om den här. Jag brukar köpa ett paket sojafärs som är färdigt för tacomiddag. Alla kryddor ingår. Sedan tar jag med ett paket små tortillas (det är lite "onödig" vikt med allt vatten som är i, men det tar liten plats och jag tycker det är värt det). Utöver färs och bröd är det bara att ta med det man gillar att ha i sin taco.

Beroende på hur noga man är med vikten och hur länge man ska vandra med maten kan man anpassa tillbehören. Ska jag gå lite längre och vill minimera vikten väljer jag, som här ovan, att semitorka röd paprika. Den blir tunn, sladdrig och liten, men den smaken och fären är fantastisk. Paprikan blir lite sötare och godare när den fått torka lite och färgen intensifieras. Det blir en trevlig färgklick och smakboost. Vidare brukar jag ta strimlor av purjolök som nästan inte väger någonting och tar liten plats. De håller länge inslagna i lite plastfolie och ger en tydlig fräsh löksmak och lite crunch.

Slutligen vill jag ha lite ost och det brukar jag ändå ha med mig i någon form. Antingen en bit vanlig hårdost eller om det är varmare brukar jag ta en parmesan som håller lite bättre i varmt klimat. Och ovanpå detta ska det ju vara nån sås eller salsa. Här kan man också anpassa efter vikt och längd på turen. Vill jag ha minimalt med vikt tar jag en koncentrerad chilisås, tex Sriracha, som jag häller över på en liten, liten plastflaska. Om vikten inte är lika noga kokar jag en egen salsa på lök, krossade tomater, kryddor, ananas och vinäger. Och så brukar jag låta den koka ihop lite extra så att den blir lite mer koncentrerad för att slippa bära med mig onödigt vatten i packningen.

Väl ute på turen tar jag fram mitt trangia-kök och tillagar färsen. Olika produkter ska tillagas lite olika så kolla på förpackningen.

Att duka upp en liten taco-buffé till lunch ute på fjället eller i skogen är alltid uppskattat. Och med tortillas kan man äta direkt ur handen utan tallrik och bestick vilket minskar diskbehovet!

Skriv en kommentar

Sojafärs-tacos med tillbehör

Sojafärs-tacos med tillbehör

När jag är och handlar inför fjällvandringar brukar jag noga gå igenom butikens sortiment av torrvaror. Ibland hittar man nya guldkorn som man inte visste fanns. Det här är ett sådant. En liten påse med torkad sojafärs tillsammans med tacokrydda. Man tillsätter lite vatten och steker på röran och sedan har man en färdigkryddad tacofärs. Alla tillbehören förberedde jag hemma och jag valde bara de s…

Visa hela inlägget
Organiserad turmat i portionsförpackningar

Organiserad turmat i portionsförpackningar

När man ska ut på en längre vandring gäller det att ha koll på vikten på sin packning. Första gången man vandrar är man kanske inte så noggrann, man tar med det man kommer på och många "bra-att-ha-saker". Men när man går där med 20 kg på ryggen i flera dagar ångrar man sig och till nästa tur blir man lite smartare med vikten 🙂 På bilden ovan ser ni min packning för 2 personer i fem dagar. Frukost,…

Visa hela inlägget
Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta carbonara är en smidig rätt på turen. Den är ju enkel att göra från grunden, men blir ännu enklare om man börjar med ett halvfabrikat. Det finns torkad pasta carbonara att köpa i butikens torrvaror-hylla. Förutom att innehålla pasta, kryddor och redning är pastan snabbkokande, så man sparar en del bränsle på att köpa en påse. Köttet är inte mycket att ha så jag brukar lägga till ett paket b…

Visa hela inlägget
Recept på hemmagjord Beef Jerky

Recept på hemmagjord Beef Jerky

Jag har precis kommit hem från en härlig fjällvandring i Fulufjällets nationalpark. Med mig på turen hade jag hemmagjord beef jerky, alltså kryddat och torkat nötkött. Torkat kött är inte bara lätt att bära det håller också mycket längre än färskt kött. När man torkar kött får man något som liknar tunna, sega, köttbitar. Det är en speciell smak och vissa gillar det inte. Jag tycker att det är väld…

Visa hela inlägget
Utflyktsfrallor som jäser över natten

Utflyktsfrallor som jäser över natten

Om man är ute på längre tur kanske inte nattjästa frukostfrallor är det bästa, de kräver nämligen en ugn på morgonen för att bakas av. Men om man tex bor i en stuga och gör dagsturer är dessa frallor perfekta. Genom att ta med ingredienserna istället för färskt bröd när du åker iväg kan du få nybakt bröd varje morgon. Dessutom tar det mindre plats och är lättare att bära med sig ingredienserna ist…

Visa hela inlägget
Torkad ryggbiff i svamptork

Torkad ryggbiff i svamptork

När man ska ut på tur och vill ha med sig kött till middagen och samtidigt spara vikt kan man torka köttet först. Välj ett magert kött då fettet inte torkar lika enkelt och riskerar att bli dåligt efter några dagar. Jag valde ryggbiff den här gången. Skiva köttet tunnt så går det snabbare att torka och stek det sedan. Använd inget eller mycket lite fett när du steker köttet. Om du har en non-sti…

Visa hela inlägget