
Torkad ryggbiff i svamptork
När man ska ut på tur och vill ha med sig kött till middagen och samtidigt spara vikt kan man torka köttet först.
Välj ett magert kött då fettet inte torkar lika enkelt och riskerar att bli dåligt efter några dagar. Jag valde ryggbiff den här gången.
Skiva köttet tunnt så går det snabbare att torka och stek det sedan. Använd inget eller mycket lite fett när du steker köttet. Om du har en non-stickorna är det enklare.
När köttet är stekt så att det är genomstekt lägger du strimlorna i svamptorken och kör på i några timmar tills köttet är helt torrt.
När köttet är torrt och svalt kan du packa det antingen i vanliga fryspåsar (de är tätare än plastpåsar) eller vakumpacka det med hjälp av en vakumsug.
När du ska tillaga köttet ute på turen är det en bra idé att tillsätta lite vätska, tex vatten, till påsen med kött några timmar innan matlagningen så att köttet hinner mjuka upp sig lite. Koka det sedan i en god sås och lägg till andra goda torkade saker, tex svamp och grönsaker.
Kött som torkad på det här sättet blir ganska segt, men det kan man kanske tycka det är värt för en god köttgryta?