Torkad ryggbiff i svamptork

Torkad ryggbiff i svamptork

När man ska ut på tur och vill ha med sig kött till middagen och samtidigt spara vikt kan man torka köttet först.

Välj ett magert kött då fettet inte torkar lika enkelt och riskerar att bli dåligt efter några dagar. Jag valde ryggbiff den här gången.

Skiva köttet tunnt så går det snabbare att torka och stek det sedan. Använd inget eller mycket lite fett när du steker köttet. Om du har en non-stickorna är det enklare.

När köttet är stekt så att det är genomstekt lägger du strimlorna i svamptorken och kör på i några timmar tills köttet är helt torrt.

När köttet är torrt och svalt kan du packa det antingen i vanliga fryspåsar (de är tätare än plastpåsar) eller vakumpacka det med hjälp av en vakumsug.

När du ska tillaga köttet ute på turen är det en bra idé att tillsätta lite vätska, tex vatten, till påsen med kött några timmar innan matlagningen så att köttet hinner mjuka upp sig lite. Koka det sedan i en god sås och lägg till andra goda torkade saker, tex svamp och grönsaker.

Kött som torkad på det här sättet blir ganska segt, men det kan man kanske tycka det är värt för en god köttgryta?

Sojafärstacos

Sojafärstacos

Sojafärs är en väldigt bra produkt att ta med på tur för den finns färdigtorkad att köpa. Ta med torr sojafärs, tacokrydda och en buljongtärning + tortillias och de tillbehör du gillar. Vi tog färsk vårlök och gjorde en salsa på krossade tomater, lök och chilli som vi lät koka ihop så mycket som möjligt för att slippa bära vatten.

När det är dags att äta kokar man färsen i buljongen (tärning + vatten). Häll av vattnet och fräs färsen i olja och med kryddorna. Skiva löken. Späd salsan med extra vatten till önskad konsistens. Lägg allt på en tortilla och rulla ihop.

Som en bonus gjorde vi två extra rullar var som vi hade med som lunch dagen efter.

Stormkök är årets julklapp

Stormkök är årets julklapp

Vad glada vi på Turmat blev när vi fick höra att stormköket blev årets julklapp!

Ett stormkök är en fantastisk uppfinning, och det mest kända, från Trangia, är enkelt och genialt. Två aluminium-delar som kan förvaras inuti varandra fästs ihop till ett helt kök som tack vare ventilation på de rätta ställena kan klara av att koka upp din mat trots hård vind. Förutom de två yttre aluminiumdelarna får det även plats två kastruller och en stekpanna/lock i paketet. En brännare och en tamoj hör också till paketet.

Till stormköket går det att köpa tillbehör, de vanligaste är nog den kombinerade skärbrädan och durkslaget samt förvaringspåsen.

Vill man köra på gas istället för flytande bränsle finns det ett konverteringskit som går att köpa till. Gas är lite snabbare på att värma upp din mat, men funkar sämre när det är kallt.

Torka svamp i ugnen

Torka svamp i ugnen

Att torka svamp är inte så svårt. Det går att torka svamp i en svamptork, i ugnen eller på papper i rumstemperatur.

Om du har en svamptork går torkandet snabbt och lätt. Har du en varmluftsugn går det nästan lika snabbt.

Sätt ugnen på ca 60 grader och varmluftsfunktion så att fläkten är igång. Rensa och skiva svampen, placera ut den på galler och sätt in i ugnen. Du kan ha flera galler i ugnen samtidigt. Ställ ugnsluckan på glänt så att den fuktiga luften kan komma ut.

Torka svampen i några timmar. Tiden beror på typen av svamp och hur tjocka skivor du gör. Det är viktigt att svampen är helt torr när du ska förvara den. Se till att den lätt smulas sönder och inte alls är seg när den är klar.

Förvara i lufttäta burkar så håller torkad svamp nästan hur länge som helst.

Det är inte mycket näring i svamp men det är mycket smak. Använd din torkade svamp för att krydda upp en köttgryta eller en risotto på turen.

Pasta carbonara

Pasta carbonara

Vi tog med ett rejält stycke rökt kött (istället för bacon som numera är en rå köttprodukt som därmed har sämre hållbarhet), pasta och vitlök. En rejäl bit parmesan och lite olivolja ersätter eventuell grädde och äggula.

Vi fräste köttet i små tärningar, lät skivad vitlök följa med på slutet (utan att brynas för då blir den äcklig). Spagettin kokas och allt blandas samman. Lite grovmalen svartpeppar, en skvätt olivolja och riven parmesan ovanpå gör det hela till en lyxrätt.

Italiensk risotto

Italiensk risotto

Här kommer en enkel lunchrätt som består av kokat ris, lite riven parmesan, några bitar paprika och lite oregano. Den här rätten lagade vi av ris som vi hittade i Sylarnas självhushåll (i skåpet för kvarlämnade matvaror). Paprikan och parmesanen hade vi med oss. Enkelt och gott.

Asiatisk kycklinggryta över öppen eld

Asiatisk kycklinggryta över öppen eld

Fräs grönsaker i olja en kastrull. Tillsätt kokosmjölk och kryddor och låt koka några minuter. Lägg i kycklingkött från en grillad kyckling mot slutet och se till att allt blir varmt.

Servera med pinnbröd.

Gör din egen friluftsmat och ta vara på svamp, frukter och bär

Gör din egen friluftsmat och ta vara på svamp, frukter och bär

Här kommer ett boktips för dig som vill bli extra bra på att torka mat för lättare turer.

I Torka mat får du veta hur du torkar allt från det enklaste: frukter, rotsaker och svampar, till mer avancerade livsmedel som fisk, ägg, kött och kyckling. Boken visar också hur du gör egna energikakor, hur du kan bygga din egen mattork och har recept på friluftsmat som är både god och hållbar.

Eric Tornblad är en hängiven friluftsmänniska som har paddlat kajak och vandrat i både Sverige och Nepal. Hans passionerade intresse för vällagad mat fick honom att skriva och ge ut en kokbok på eget förlag. I boken finns resultaten av många års erfarenheter av att göra sin egen friluftsmat baserad på hemma-torkade råvaror.

Torka en hel måltid på en gång

Torka en hel måltid på en gång

Om du har en mattork eller svamptork av lite större modell kan du utnyttja det för att torka många olika råvaror samtidigt.

Här förbereds både en köttgryta med torkad biff och så semitorkar jag röd paprika för en taco-lunch.

Min taco-lunch/middag är väldigt lättlagad så jag ska passa på att berätta lite om den här. Jag brukar köpa ett paket sojafärs som är färdigt för tacomiddag. Alla kryddor ingår. Sedan tar jag med ett paket små tortillas (det är lite "onödig" vikt med allt vatten som är i, men det tar liten plats och jag tycker det är värt det). Utöver färs och bröd är det bara att ta med det man gillar att ha i sin taco.

Beroende på hur noga man är med vikten och hur länge man ska vandra med maten kan man anpassa tillbehören. Ska jag gå lite längre och vill minimera vikten väljer jag, som här ovan, att semitorka röd paprika. Den blir tunn, sladdrig och liten, men den smaken och fären är fantastisk. Paprikan blir lite sötare och godare när den fått torka lite och färgen intensifieras. Det blir en trevlig färgklick och smakboost. Vidare brukar jag ta strimlor av purjolök som nästan inte väger någonting och tar liten plats. De håller länge inslagna i lite plastfolie och ger en tydlig fräsh löksmak och lite crunch.

Slutligen vill jag ha lite ost och det brukar jag ändå ha med mig i någon form. Antingen en bit vanlig hårdost eller om det är varmare brukar jag ta en parmesan som håller lite bättre i varmt klimat. Och ovanpå detta ska det ju vara nån sås eller salsa. Här kan man också anpassa efter vikt och längd på turen. Vill jag ha minimalt med vikt tar jag en koncentrerad chilisås, tex Sriracha, som jag häller över på en liten, liten plastflaska. Om vikten inte är lika noga kokar jag en egen salsa på lök, krossade tomater, kryddor, ananas och vinäger. Och så brukar jag låta den koka ihop lite extra så att den blir lite mer koncentrerad för att slippa bära med mig onödigt vatten i packningen.

Väl ute på turen tar jag fram mitt trangia-kök och tillagar färsen. Olika produkter ska tillagas lite olika så kolla på förpackningen.

Att duka upp en liten taco-buffé till lunch ute på fjället eller i skogen är alltid uppskattat. Och med tortillas kan man äta direkt ur handen utan tallrik och bestick vilket minskar diskbehovet!

Sojafärs-tacos med tillbehör

Sojafärs-tacos med tillbehör

När jag är och handlar inför fjällvandringar brukar jag noga gå igenom butikens sortiment av torrvaror. Ibland hittar man nya guldkorn som man inte visste fanns. Det här är ett sådant. En liten påse med torkad sojafärs tillsammans med tacokrydda. Man tillsätter lite vatten och steker på röran och sedan har man en färdigkryddad tacofärs.

Alla tillbehören förberedde jag hemma och jag valde bara de som har mycket smak och lite vikt, tex paprika, purjolök och gul lök. Istället för salsa och ketchup tog jag en mer koncentrerad chilisås (Sriracha) för att spara på vikt. Tortillias och ost hade jag också med mig.

Det är mycket färska varor i den här rätten så trots försök att spara in på vikten blir den ganska tung. Men den är väldigt snabb att tillaga och blir väldigt god med de färska grönsakerna som man kan sakna efter några dagar med torrvaror.

Torka köttfärssås för lätt packning på turen

Torka köttfärssås för lätt packning på turen

Att torka köttfärssås är ett riktigt bra knep på lätt mat att ha med på turen. Det är enkelt att torka köttfärssås, enkelt att tillaga den och det blir himla gott!

Gör så här

  • Tillaga din favoritköttfärssås så som du brukar göra den, men minska på fett och vätska genom att:
    • Byt ut krossade tomater mot tomatpuré
    • Välj den magraste färsen du kan hitta, gärna nötfärs istället för blandfärs
    • Tillsätt inga vätskor
  • Krydda din köttfärssås lite extra, en del smak försvinner i torkprocessen.
  • Låt din köttfärssås koka ihop och koka ett tag för att ånga bort så mycket vätska som möjligt.
  • När det inte finns någon vätska kvar att koka bort är det dags att sprida ut färsen på ett bakplåtspapper på en plåt och ställa in i ugnen.
  • Torka färsen i ugnen på ca 50 grader med ugnsluckan delvis öppen över natten eller tills den är riktigt torr.
  • När färsen är tillräckligt torr och seg så att den hänger ihop som ett stort ark kan du flytta över den till en mattork (tex en svamptork) för att torka ännu effektivare.

Det är viktigt att färsen blir ordentligt torr. Den ska gå att knäcka sönder och smula sönder. Ingen seghet ska finnas kvar.

Dela upp färsen i mindre delar med kniv och fördela i påsar med lagom många portioner för dig eller ditt resesällskap. Om du från början har planerat hur många portioner du ska laga är det enklare att dela upp färsen korrekt nu när den är torr.

Förvara den torra köttfärssåsen i täta plastpåsar i upp till en vecka.

Att tillaga köttfärssåsen är mycket enkelt. Blanda de torra bitarna med vatten och koka upp. Låt småkoka och tillsätt mer vatten allteftersom det kokar in, till önskad konsistens. När du tillagar köttfärssåsen kan du tillsätta extra fett eftersom den är väldigt mager, tex en klick smör eller en skvätt olja. Då blir smak och näringsinnehåll bättre.

Koka pasta, tex spaghetti (som tar liten plats i ryggsäcken), till köttfärssåsen. Vill du lyxa till det har du med en bit vällagrad ost att riva över, tex parmesan.

« Till start