Torkad ryggbiff i svamptork

Torkad ryggbiff i svamptork

När man ska ut på tur och vill ha med sig kött till middagen och samtidigt spara vikt kan man torka köttet först.

Välj ett magert kött då fettet inte torkar lika enkelt och riskerar att bli dåligt efter några dagar. Jag valde ryggbiff den här gången.

Skiva köttet tunnt så går det snabbare att torka och stek det sedan. Använd inget eller mycket lite fett när du steker köttet. Om du har en non-stickorna är det enklare.

När köttet är stekt så att det är genomstekt lägger du strimlorna i svamptorken och kör på i några timmar tills köttet är helt torrt.

När köttet är torrt och svalt kan du packa det antingen i vanliga fryspåsar (de är tätare än plastpåsar) eller vakumpacka det med hjälp av en vakumsug.

När du ska tillaga köttet ute på turen är det en bra idé att tillsätta lite vätska, tex vatten, till påsen med kött några timmar innan matlagningen så att köttet hinner mjuka upp sig lite. Koka det sedan i en god sås och lägg till andra goda torkade saker, tex svamp och grönsaker.

Kött som torkad på det här sättet blir ganska segt, men det kan man kanske tycka det är värt för en god köttgryta?

Skriv en kommentar

Köttgryta med svamp på trangiakök

Köttgryta med svamp på trangiakök

En köttgryta är ganska smidigt att ha med sig. Vi lyxade till den med grädde, men det kan man hoppa över eller välja gräddpulver för att spara vikt. Ingredienser Lövbiff Torkad svamp, tex trattkantareller Brunsås i pulverform Grädde (vi tog sojagrädde för att få lite bättre hållbarhet) Skär lövbiffen i strimlor och stek den utan fett i en stekpanna. Torka de färdigstekta köttstrimlorna i en matt…

Visa hela inlägget
Gör eget torkat kött för näringsrik vandringsmat

Gör eget torkat kött för näringsrik vandringsmat

Att ha proteinrik och hållbar mat med sig på vandringen är ett måste för att hålla energinivåerna uppe hela vägen. Att torka eget kött hemma är både enkelt och kostnadseffektivt. Här är en steg-för-steg-guide för hur du kan förbereda ditt eget torkade kött. Ingredienser: Kött av ditt val (till exempel nötkött, kyckling, eller kalkon) Marinad (t.ex. en mix av sojasås, vitlök, och honung) Salt och …

Visa hela inlägget
Torkade köttstrimlor: Proteinrikt och hållbart för vandringen

Torkade köttstrimlor: Proteinrikt och hållbart för vandringen

Att ha med sig proteinrik mat på vandringen är lika viktigt som att ha med sig tillräckligt med vatten. Torkade köttstrimlor är ett utmärkt alternativ som erbjuder både rikligt med protein och lång hållbarhet. Men vad ska man tänka på när man torkar sitt eget kött hemma? Här är våra bästa tips för att göra lätt och näringsrik jerky till din nästa vandring. Varför torkade köttstrimlor? Torkat kött,…

Visa hela inlägget
Lapskojs på pulvermos och salami

Lapskojs på pulvermos och salami

En väldigt enkel och rätt, både att ta med och att laga är en lapskojs, alltså potatismos och någon form av kött. Jag brukar göra lapskojsen på pulvermos och något rökt eller torkat kött. Den här gången i Vålådalen blev det en salami. Ta helt enkelt med en påse pulvermos, något kött, eventuellt lite ost (parmesan är gott), salt, grovmalen svartpeppar och kanske en skvätt olja om du vill ha lite ex…

Visa hela inlägget
Höstgryta med potatismos och rårörda lingon

Höstgryta med potatismos och rårörda lingon

Förbered hemma Pulvermos Karljohanssås, torr på påse Köttbuljongtärning Torkad svamp Stek och torka ryggbiff Rårörda lingon Tillaga Lägg kött och svamp i blöt minst 1 timma, gärna 2. Häll av vattnet och fräs kött och svamp i lite fett några minuter. Gör såsen enligt instruktioner och krydda upp med köttbuljong om det krävs. Blanda såsen med kött och svamp till en gryta. Gör moset enligt instruk…

Visa hela inlägget
Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta carbonara är en smidig rätt på turen. Den är ju enkel att göra från grunden, men blir ännu enklare om man börjar med ett halvfabrikat. Det finns torkad pasta carbonara att köpa i butikens torrvaror-hylla. Förutom att innehålla pasta, kryddor och redning är pastan snabbkokande, så man sparar en del bränsle på att köpa en påse. Köttet är inte mycket att ha så jag brukar lägga till ett paket b…

Visa hela inlägget