Torka svamp i ugnen

Torka svamp i ugnen

Att torka svamp är inte så svårt. Det går att torka svamp i en svamptork, i ugnen eller på papper i rumstemperatur.

Om du har en svamptork går torkandet snabbt och lätt. Har du en varmluftsugn går det nästan lika snabbt.

Sätt ugnen på ca 60 grader och varmluftsfunktion så att fläkten är igång. Rensa och skiva svampen, placera ut den på galler och sätt in i ugnen. Du kan ha flera galler i ugnen samtidigt. Ställ ugnsluckan på glänt så att den fuktiga luften kan komma ut.

Torka svampen i några timmar. Tiden beror på typen av svamp och hur tjocka skivor du gör. Det är viktigt att svampen är helt torr när du ska förvara den. Se till att den lätt smulas sönder och inte alls är seg när den är klar.

Förvara i lufttäta burkar så håller torkad svamp nästan hur länge som helst.

Det är inte mycket näring i svamp men det är mycket smak. Använd din torkade svamp för att krydda upp en köttgryta eller en risotto på turen.

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Det här är ingen komplett måltid, men ett litet tips som jag tycker är bra. Om du vill njuta av en god svampgryta när du är ute i skogen eller på tur på fjället så kan du ta så kallad "påssås", alltså en torrvara för att laga sås och lägga till torkad svamp. Både såsen och svampen är lätta att hitta i vanliga mataffärer så du behöver inte leta i speciella friluftsbutiker för det här.…

Nattjästa utflyktsfrallor med russin

Nattjästa utflyktsfrallor med russin

Om man är ute på längre tur kanske inte nattjästa frukostfrallor är det bästa, de kräver nämligen en ugn på morgonen för att bakas av. Men om man tex bor i en stuga och gör dagsturer är dessa frallor perfekta. Genom att ta med ingredienserna istället för färskt bröd när du åker iväg kan du få nybakt bröd varje morgon. Dessutom tar det mindre plats och är lättare att bära med sig ingredienserna istället för att bära på färskt bröd.…

« Till start