
Torka svamp i ugnen
Att torka svamp är inte så svårt. Det går att torka svamp i en svamptork, i ugnen eller på papper i rumstemperatur.
Om du har en svamptork går torkandet snabbt och lätt. Har du en varmluftsugn går det nästan lika snabbt.
Sätt ugnen på ca 60 grader och varmluftsfunktion så att fläkten är igång. Rensa och skiva svampen, placera ut den på galler och sätt in i ugnen. Du kan ha flera galler i ugnen samtidigt. Ställ ugnsluckan på glänt så att den fuktiga luften kan komma ut.
Torka svampen i några timmar. Tiden beror på typen av svamp och hur tjocka skivor du gör. Det är viktigt att svampen är helt torr när du ska förvara den. Se till att den lätt smulas sönder och inte alls är seg när den är klar.
Förvara i lufttäta burkar så håller torkad svamp nästan hur länge som helst.
Det är inte mycket näring i svamp men det är mycket smak. Använd din torkade svamp för att krydda upp en köttgryta eller en risotto på turen.