Torka svamp i ugnen

Torka svamp i ugnen

Att torka svamp är inte så svårt. Det går att torka svamp i en svamptork, i ugnen eller på papper i rumstemperatur.

Om du har en svamptork går torkandet snabbt och lätt. Har du en varmluftsugn går det nästan lika snabbt.

Sätt ugnen på ca 60 grader och varmluftsfunktion så att fläkten är igång. Rensa och skiva svampen, placera ut den på galler och sätt in i ugnen. Du kan ha flera galler i ugnen samtidigt. Ställ ugnsluckan på glänt så att den fuktiga luften kan komma ut.

Torka svampen i några timmar. Tiden beror på typen av svamp och hur tjocka skivor du gör. Det är viktigt att svampen är helt torr när du ska förvara den. Se till att den lätt smulas sönder och inte alls är seg när den är klar.

Förvara i lufttäta burkar så håller torkad svamp nästan hur länge som helst.

Det är inte mycket näring i svamp men det är mycket smak. Använd din torkade svamp för att krydda upp en köttgryta eller en risotto på turen.

Skriv en kommentar

torka svamp för smakrik vandringsmat

torka svamp för smakrik vandringsmat

Att ge sig ut på vandring och upptäcka naturens skönhet är en fantastisk upplevelse, och att ha rätt mat med sig kan verkligen förhöja äventyret. Torkad svamp är en utmärkt ingrediens att inkludera i din turmat, då den både är lätt att bära och packar en smakfull punch. Varför torka svamp? Svamp innehåller mycket vatten i sitt färska tillstånd, vilket gör dem ganska tunga att bära med sig. Genom a…

Visa hela inlägget
Så tar du tillvara på svampplockningen – torka svamp för utsökta måltider på vandringen

Så tar du tillvara på svampplockningen – torka svamp för utsökta måltider på vandringen

Svampsäsongen är för många naturälskare och vandrare en efterlängtad period. Skogen fylls av en gyllene skatt som inte bara berikar sensoriska upplevelser utan också erbjuder möjligheten att tillaga näringsrika och smakrika måltider mitt i naturen. När du har fått din korg full, väntar nästa steg – konservering. Och torkning av svamp är ett fantastiskt sätt att bevara dessa delikatesser så att du …

Visa hela inlägget
Köttgryta med svamp på trangiakök

Köttgryta med svamp på trangiakök

En köttgryta är ganska smidigt att ha med sig. Vi lyxade till den med grädde, men det kan man hoppa över eller välja gräddpulver för att spara vikt. Ingredienser Lövbiff Torkad svamp, tex trattkantareller Brunsås i pulverform Grädde (vi tog sojagrädde för att få lite bättre hållbarhet) Skär lövbiffen i strimlor och stek den utan fett i en stekpanna. Torka de färdigstekta köttstrimlorna i en matt…

Visa hela inlägget
Höstgryta med potatismos och rårörda lingon

Höstgryta med potatismos och rårörda lingon

Förbered hemma Pulvermos Karljohanssås, torr på påse Köttbuljongtärning Torkad svamp Stek och torka ryggbiff Rårörda lingon Tillaga Lägg kött och svamp i blöt minst 1 timma, gärna 2. Häll av vattnet och fräs kött och svamp i lite fett några minuter. Gör såsen enligt instruktioner och krydda upp med köttbuljong om det krävs. Blanda såsen med kött och svamp till en gryta. Gör moset enligt instruk…

Visa hela inlägget
Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Det här är ingen komplett måltid, men ett litet tips som jag tycker är bra. Om du vill njuta av en god svampgryta när du är ute i skogen eller på tur på fjället så kan du ta så kallad "påssås", alltså en torrvara för att laga sås och lägga till torkad svamp. Både såsen och svampen är lätta att hitta i vanliga mataffärer så du behöver inte leta i speciella friluftsbutiker för det här. Naturligtvis …

Visa hela inlägget
Så torkar du kyckling till din vandring

Så torkar du kyckling till din vandring

Att ha med sig proteinrik mat när man är ute och vandrar är viktigt för att hålla energin uppe. Torkad kyckling är ett perfekt alternativ eftersom den är lätt, näringsrik och tar minimalt med plats i packningen. Här är en enkel guide för hur du kan torka kyckling hemma. Ingredienser: 500 gram kycklingbröst eller kycklingfiléer Salt och peppar efter smak Valfria kryddor (t.ex. paprikapulver, vitlö…

Visa hela inlägget