Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Det här är ingen komplett måltid, men ett litet tips som jag tycker är bra. Om du vill njuta av en god svampgryta när du är ute i skogen eller på tur på fjället så kan du ta så kallad "påssås", alltså en torrvara för att laga sås och lägga till torkad svamp. Både såsen och svampen är lätta att hitta i vanliga mataffärer så du behöver inte leta i speciella friluftsbutiker för det här.

Naturligtvis kan du även ta egentorkad svamp om du skulle ha plockat och torkat själv.

Det fina med påssåser är att de billiga, innehåller redning, kryddor, fett och är bra förpackade. Så du slipper allt det arbetet. Däremot brukar smaken inte hålla toppklass och det är där den torkade svampen kommer in. Den tillför smak och lite tuggmotstånd.

Tänk på att blötlägga svampen i tid. Jag brukar göra det på morgonen till frukost eller på lunchen. Lägg svampen och lite vatten i en påse som du kan försluta väl och låt det ligga och blöta upp sig under dagen medan du vandrar. På kvällen är svampen lagom blöt för att användas i grytan.

Torka svamp i ugnen

Torka svamp i ugnen

Att torka svamp är inte så svårt. Det går att torka svamp i en svamptork, i ugnen eller på papper i rumstemperatur.

Om du har en svamptork går torkandet snabbt och lätt. Har du en varmluftsugn går det nästan lika snabbt.

Sätt ugnen på ca 60 grader och varmluftsfunktion så att fläkten är igång. Rensa och skiva svampen, placera ut den på galler och sätt in i ugnen. Du kan ha flera galler i ugnen samtidigt. Ställ ugnsluckan på glänt så att den fuktiga luften kan komma ut.

Torka svampen i några timmar. Tiden beror på typen av svamp och hur tjocka skivor du gör. Det är viktigt att svampen är helt torr när du ska förvara den. Se till att den lätt smulas sönder och inte alls är seg när den är klar.

Förvara i lufttäta burkar så håller torkad svamp nästan hur länge som helst.

Det är inte mycket näring i svamp men det är mycket smak. Använd din torkade svamp för att krydda upp en köttgryta eller en risotto på turen.

Köttgryta med svamp på trangiakök

Köttgryta med svamp på trangiakök

En köttgryta är ganska smidigt att ha med sig. Vi lyxade till den med grädde, men det kan man hoppa över eller välja gräddpulver för att spara vikt.

Ingredienser

  • Lövbiff
  • Torkad svamp, tex trattkantareller
  • Brunsås i pulverform
  • Grädde (vi tog sojagrädde för att få lite bättre hållbarhet)

Skär lövbiffen i strimlor och stek den utan fett i en stekpanna. Torka de färdigstekta köttstrimlorna i en mattork eller i ugnen tills de är helt torra. Lägg köttet och svampen i en påse och ta med ut på turen tillsammans med pulversåsen och grädden.

Blötlägg kött och svamp ett tag innan det är dags för middag. Jag brukar ha de torra ingredienserna i en plastpåse och hälla på en skvätt vatten några timmar innan det är dags, sedan får det ligga så i ryggsäcken (se till att det inte kan läcka).

Koka upp det blötlagda med pulversåsen, späd med mer vatten om det behövs. Koka till köttet är ätbart och blanda i grädden på slutet.

Servera tex med pulvermos och nyplockade lingon.

Torkad ryggbiff i svamptork

Torkad ryggbiff i svamptork

När man ska ut på tur och vill ha med sig kött till middagen och samtidigt spara vikt kan man torka köttet först.

Välj ett magert kött då fettet inte torkar lika enkelt och riskerar att bli dåligt efter några dagar. Jag valde ryggbiff den här gången.

Skiva köttet tunnt så går det snabbare att torka och stek det sedan. Använd inget eller mycket lite fett när du steker köttet. Om du har en non-stickorna är det enklare.

När köttet är stekt så att det är genomstekt lägger du strimlorna i svamptorken och kör på i några timmar tills köttet är helt torrt.

När köttet är torrt och svalt kan du packa det antingen i vanliga fryspåsar (de är tätare än plastpåsar) eller vakumpacka det med hjälp av en vakumsug.

När du ska tillaga köttet ute på turen är det en bra idé att tillsätta lite vätska, tex vatten, till påsen med kött några timmar innan matlagningen så att köttet hinner mjuka upp sig lite. Koka det sedan i en god sås och lägg till andra goda torkade saker, tex svamp och grönsaker.

Kött som torkad på det här sättet blir ganska segt, men det kan man kanske tycka det är värt för en god köttgryta?

Höstgryta med potatismos och rårörda lingon

Höstgryta med potatismos och rårörda lingon

Förbered hemma

  • Pulvermos
  • Karljohanssås, torr på påse
  • Köttbuljongtärning
  • Torkad svamp
  • Stek och torka ryggbiff
  • Rårörda lingon

Tillaga

  1. Lägg kött och svamp i blöt minst 1 timma, gärna 2.
  2. Häll av vattnet och fräs kött och svamp i lite fett några minuter.
  3. Gör såsen enligt instruktioner och krydda upp med köttbuljong om det krävs.
  4. Blanda såsen med kött och svamp till en gryta.
  5. Gör moset enligt instruktionerna (häll pulvret i varmt vatten)
  6. Servera mos, gryta och lingon tillsammans.
Torka en hel måltid på en gång

Torka en hel måltid på en gång

Om du har en mattork eller svamptork av lite större modell kan du utnyttja det för att torka många olika råvaror samtidigt.

Här förbereds både en köttgryta med torkad biff och så semitorkar jag röd paprika för en taco-lunch.

Min taco-lunch/middag är väldigt lättlagad så jag ska passa på att berätta lite om den här. Jag brukar köpa ett paket sojafärs som är färdigt för tacomiddag. Alla kryddor ingår. Sedan tar jag med ett paket små tortillas (det är lite "onödig" vikt med allt vatten som är i, men det tar liten plats och jag tycker det är värt det). Utöver färs och bröd är det bara att ta med det man gillar att ha i sin taco.

Beroende på hur noga man är med vikten och hur länge man ska vandra med maten kan man anpassa tillbehören. Ska jag gå lite längre och vill minimera vikten väljer jag, som här ovan, att semitorka röd paprika. Den blir tunn, sladdrig och liten, men den smaken och fären är fantastisk. Paprikan blir lite sötare och godare när den fått torka lite och färgen intensifieras. Det blir en trevlig färgklick och smakboost. Vidare brukar jag ta strimlor av purjolök som nästan inte väger någonting och tar liten plats. De håller länge inslagna i lite plastfolie och ger en tydlig fräsh löksmak och lite crunch.

Slutligen vill jag ha lite ost och det brukar jag ändå ha med mig i någon form. Antingen en bit vanlig hårdost eller om det är varmare brukar jag ta en parmesan som håller lite bättre i varmt klimat. Och ovanpå detta ska det ju vara nån sås eller salsa. Här kan man också anpassa efter vikt och längd på turen. Vill jag ha minimalt med vikt tar jag en koncentrerad chilisås, tex Sriracha, som jag häller över på en liten, liten plastflaska. Om vikten inte är lika noga kokar jag en egen salsa på lök, krossade tomater, kryddor, ananas och vinäger. Och så brukar jag låta den koka ihop lite extra så att den blir lite mer koncentrerad för att slippa bära med mig onödigt vatten i packningen.

Väl ute på turen tar jag fram mitt trangia-kök och tillagar färsen. Olika produkter ska tillagas lite olika så kolla på förpackningen.

Att duka upp en liten taco-buffé till lunch ute på fjället eller i skogen är alltid uppskattat. Och med tortillas kan man äta direkt ur handen utan tallrik och bestick vilket minskar diskbehovet!

Lapskojs på pulvermos och salami

Lapskojs på pulvermos och salami

En väldigt enkel och rätt, både att ta med och att laga är en lapskojs, alltså potatismos och någon form av kött. Jag brukar göra lapskojsen på pulvermos och något rökt eller torkat kött. Den här gången i Vålådalen blev det en salami.

Ta helt enkelt med en påse pulvermos, något kött, eventuellt lite ost (parmesan är gott), salt, grovmalen svartpeppar och kanske en skvätt olja om du vill ha lite extra kalorier.

Gör så här

  1. Skiva eller tärna köttet
  2. Koka upp vatten till pulvermoset
  3. Ta kastrullen från värmen och blanda i pulvret. Rör om till ett bra mos.
  4. Rör i övriga ingredienser efter tycke och smak.
Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta carbonara är en smidig rätt på turen. Den är ju enkel att göra från grunden, men blir ännu enklare om man börjar med ett halvfabrikat. Det finns torkad pasta carbonara att köpa i butikens torrvaror-hylla.

Förutom att innehålla pasta, kryddor och redning är pastan snabbkokande, så man sparar en del bränsle på att köpa en påse. Köttet är inte mycket att ha så jag brukar lägga till ett paket bacon.

På den här turen lyxade jag även till det med parmesan. Parmesan är enkelt att ha med på turen eftersom den är så lagrad och håller länge.

Organiserad turmat i portionsförpackningar

Organiserad turmat i portionsförpackningar

När man ska ut på en längre vandring gäller det att ha koll på vikten på sin packning. Första gången man vandrar är man kanske inte så noggrann, man tar med det man kommer på och många "bra-att-ha-saker". Men när man går där med 20 kg på ryggen i flera dagar ångrar man sig och till nästa tur blir man lite smartare med vikten 🙂

På bilden ovan ser ni min packning för 2 personer i fem dagar. Frukost, luncher och middagar är noga uppmätta, vägda och planerade. Alla kryddor är så gott det går inbakade i matpaketen. På detta sätt slipper man tänka, göra misstag och bära med sig onödiga kryddburkar.

Om man gillar gröt är frukostarna ganska enkla att planera. Mät upp dina gryn och salt i påsar och skriv på hur mycket vatten som ska tillsättas. Detta blir lätt mat! Jag brukar variera de olika grötarna lite så att man inte tröttnar. Havregryn ena dagen, råggryn andra dagen. Russin i gröten vissa dagar.

Pasta är också enkelt att mäta upp i förväg och bara ta med exakt så mycket som man vet kommer att gå åt. Spaghetti tar minst plats av pastasorterna.

Det finns andra färdigtorkade livsmedel att köpa. Tex pulver-potatismos. Men ta inte med hela paketet! De silvriga påsarna är pulvermos och som du ser har jag slängt kartongen och istället skrivit direkt på påsen hur mycket vatten det ska vara.

Förutom att du slipper bära på onödiga förpackningar slipper du dessutom att bära på skräpet sedan. En liten fryspåse väger inte mycket och tar nästan ingen plats när den är färdiganvänd.

Jägarblandning när energin blir låg på turen

Jägarblandning när energin blir låg på turen

Att ha en påse energi lätt åtkomlig när man är på tur är alltid ett säkert kort.

Ibland kräver turen eller naturen att man kör på längre än planerat. Tex om vädret plötsligt blir sämre och man hellre kommer fram tidigare till stugan eller hinner med några extra kilometer innan man slår upp tältet för natten. Då är det bra att ha snacks som ger ordentligt med energi lätt tillgängligt i fickan.

Jägarblandning brukar man kalla en blandning av choklad, nötter, mandel och frukt. Det är gott och praktiskt att kasta i sig för att undvika sura miner och lågt blodsocker.

Blanda som du själv vill och gillar choklad, russin, torkad frukt, kokosflingor, nötter, mandlar. Olika godisar går också bra men glöm inte de nyttiga ämnena och fettet också. Bara socker är inte så bra för dig.

Och skulle turen vara extra fin så att du istället vill njuta så länge som möjligt passar jägarblandning utmärkt bra till kaffet och vacker utsikt över fjällen eller skogen.

Sojafärs-tacos med tillbehör

Sojafärs-tacos med tillbehör

När jag är och handlar inför fjällvandringar brukar jag noga gå igenom butikens sortiment av torrvaror. Ibland hittar man nya guldkorn som man inte visste fanns. Det här är ett sådant. En liten påse med torkad sojafärs tillsammans med tacokrydda. Man tillsätter lite vatten och steker på röran och sedan har man en färdigkryddad tacofärs.

Alla tillbehören förberedde jag hemma och jag valde bara de som har mycket smak och lite vikt, tex paprika, purjolök och gul lök. Istället för salsa och ketchup tog jag en mer koncentrerad chilisås (Sriracha) för att spara på vikt. Tortillias och ost hade jag också med mig.

Det är mycket färska varor i den här rätten så trots försök att spara in på vikten blir den ganska tung. Men den är väldigt snabb att tillaga och blir väldigt god med de färska grönsakerna som man kan sakna efter några dagar med torrvaror.

« Till start