Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta carbonara är en smidig rätt på turen. Den är ju enkel att göra från grunden, men blir ännu enklare om man börjar med ett halvfabrikat. Det finns torkad pasta carbonara att köpa i butikens torrvaror-hylla.

Förutom att innehålla pasta, kryddor och redning är pastan snabbkokande, så man sparar en del bränsle på att köpa en påse. Köttet är inte mycket att ha så jag brukar lägga till ett paket bacon.

På den här turen lyxade jag även till det med parmesan. Parmesan är enkelt att ha med på turen eftersom den är så lagrad och håller länge.

Pasta carbonara

Pasta carbonara

Vi tog med ett rejält stycke rökt kött (istället för bacon som numera är en rå köttprodukt som därmed har sämre hållbarhet), pasta och vitlök. En rejäl bit parmesan och lite olivolja ersätter eventuell grädde och äggula.

Sojafärs-tacos med tillbehör

Sojafärs-tacos med tillbehör

När jag är och handlar inför fjällvandringar brukar jag noga gå igenom butikens sortiment av torrvaror. Ibland hittar man nya guldkorn som man inte visste fanns. Det här är ett sådant. En liten påse med torkad sojafärs tillsammans med tacokrydda. Man tillsätter lite vatten och steker på röran och sedan har man en färdigkryddad tacofärs.

Potatis och purjolökssoppa på turen

Potatis och purjolökssoppa på turen

Här kommer ett recept på en ganska enkel soppa att koka på turen. Självklart kan du köpa färdig potatis och purjolökssoppa i pulverform och bara blanda med vatten, men det här blir godare och matigare.

Organiserad turmat i portionsförpackningar

Organiserad turmat i portionsförpackningar

När man ska ut på en längre vandring gäller det att ha koll på vikten på sin packning. Första gången man vandrar är man kanske inte så noggrann, man tar med det man kommer på och många "bra-att-ha-saker". Men när man går där med 20 kg på ryggen i flera dagar ångrar man sig och till nästa tur blir man lite smartare med vikten 🙂

Lapskojs på pulvermos och salami

Lapskojs på pulvermos och salami

En väldigt enkel och rätt, både att ta med och att laga är en lapskojs, alltså potatismos och någon form av kött. Jag brukar göra lapskojsen på pulvermos och något rökt eller torkat kött. Den här gången i Vålådalen blev det en salami.

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Det här är ingen komplett måltid, men ett litet tips som jag tycker är bra. Om du vill njuta av en god svampgryta när du är ute i skogen eller på tur på fjället så kan du ta så kallad "påssås", alltså en torrvara för att laga sås och lägga till torkad svamp. Både såsen och svampen är lätta att hitta i vanliga mataffärer så du behöver inte leta i speciella friluftsbutiker för det här.

Snabbnudlar på turen

Snabbnudlar på turen

Snabbnudlar är egentligen ingen favorit men jag har upptäckt att det faktiskt är riktigt bra turmat. Ett litet paket, med smak och konsistens som är lätt att bära och enkelt att packa.

Pulvermos med tillbehör

Pulvermos med tillbehör

En supersnabb och enkel rätt att laga till lunch eller som tillbehör till en middag är pulvermos. Det finns färdigt att köpa och det enda man behöver tillsätta är vatten och ev lite fett och kryddor.

Tortellini

Tortellini

Torkade tortellini är väldigt enkel mat att ha med på tur. Släng ner ett paket (250g) i ryggsäcken och du har en lunch för två personer.

Turmat

En blogg med bilder, inspiration och recept på mat som är trevlig och smart att ta med på turen. Fokus på mat som är lätt att bära så att du kan få med många rätter i en lätt packning. Bilderna kommer från någon av mina turer i fjällen eller i skogen.

Ett bra sätt att göra maten lättburen är att torka den. En svamptork eller en varmluftsugn kan vara bra att ha om du vill torka mycket.

Mest klickat just nu

Stranda Poncho Unisex
Games for motion Alias Choklad Spel
Turbo Gas E-Torch plasmatändare
Powerfruits Mjuka Söta Rabarber Chunks Eko