Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta carbonara är en smidig rätt på turen. Den är ju enkel att göra från grunden, men blir ännu enklare om man börjar med ett halvfabrikat. Det finns torkad pasta carbonara att köpa i butikens torrvaror-hylla.

Förutom att innehålla pasta, kryddor och redning är pastan snabbkokande, så man sparar en del bränsle på att köpa en påse. Köttet är inte mycket att ha så jag brukar lägga till ett paket bacon.

På den här turen lyxade jag även till det med parmesan. Parmesan är enkelt att ha med på turen eftersom den är så lagrad och håller länge.

Sojafärs-tacos med tillbehör

Sojafärs-tacos med tillbehör

När jag är och handlar inför fjällvandringar brukar jag noga gå igenom butikens sortiment av torrvaror. Ibland hittar man nya guldkorn som man inte visste fanns. Det här är ett sådant. En liten påse med torkad sojafärs tillsammans med tacokrydda. Man tillsätter lite vatten och steker på röran och sedan har man en färdigkryddad tacofärs.

Alla tillbehören förberedde jag hemma och jag valde bara de som har mycket smak och lite vikt, tex paprika, purjolök och gul lök. Istället för salsa och ketchup tog jag en mer koncentrerad chilisås (Sriracha) för att spara på vikt. Tortillias och ost hade jag också med mig.

Det är mycket färska varor i den här rätten så trots försök att spara in på vikten blir den ganska tung. Men den är väldigt snabb att tillaga och blir väldigt god med de färska grönsakerna som man kan sakna efter några dagar med torrvaror.

Köttgryta med svamp på trangiakök

Köttgryta med svamp på trangiakök

En köttgryta är ganska smidigt att ha med sig. Vi lyxade till den med grädde, men det kan man hoppa över eller välja gräddpulver för att spara vikt.

Ingredienser

  • Lövbiff
  • Torkad svamp, tex trattkantareller
  • Brunsås i pulverform
  • Grädde (vi tog sojagrädde för att få lite bättre hållbarhet)

Skär lövbiffen i strimlor och stek den utan fett i en stekpanna. Torka de färdigstekta köttstrimlorna i en mattork eller i ugnen tills de är helt torra. Lägg köttet och svampen i en påse och ta med ut på turen tillsammans med pulversåsen och grädden.

Blötlägg kött och svamp ett tag innan det är dags för middag. Jag brukar ha de torra ingredienserna i en plastpåse och hälla på en skvätt vatten några timmar innan det är dags, sedan får det ligga så i ryggsäcken (se till att det inte kan läcka).

Koka upp det blötlagda med pulversåsen, späd med mer vatten om det behövs. Koka till köttet är ätbart och blanda i grädden på slutet.

Servera tex med pulvermos och nyplockade lingon.

Spaghetti med sojafärssås och parmesan

Spaghetti med sojafärssås och parmesan

Torkat sojafärs (Kung Markatta) är en väldigt bra ingrediens att ha med på turen. Den är redan torkad, går ganska fort att koka och har ett bra tuggmotstånd.

Här har vi lagat en färssås med soltorkade tomater, paprika och tomatpuré. Tomatpuré är en annan bra ingrediens. Den är visserligen inte torr, men väldigt koncentrerad. En buljongtärning är också enkel att slänga med och ger mycket smak.

Servera färssåsen med spaghetti och parmesanost, om du vill lyxa till det.

Vad köket har att erbjuda

Vad köket har att erbjuda

I många fjällstugor finns det ett skåp där man kan lämna överbliven mat. Om man har med lite för mycket kan man lämna sin mat där och låta någon annan tur-vän använda den.

Missa inte att kolla i överbliven-mat-skåpet innan du köper nytt i shoppen. Det kan finnas guldkorn. Vi hittade en burk tonfisk som mättade fint.

Butikssortimentet på Helags fjällstation

Butikssortimentet på Helags fjällstation

Här kommer en liten kom-ihåg-bild från Helags fjällstations butik. Ett mycket välgenomtänkt sortiment!

Torka en hel måltid på en gång

Torka en hel måltid på en gång

Om du har en mattork eller svamptork av lite större modell kan du utnyttja det för att torka många olika råvaror samtidigt.

Här förbereds både en köttgryta med torkad biff och så semitorkar jag röd paprika för en taco-lunch.

Min taco-lunch/middag är väldigt lättlagad så jag ska passa på att berätta lite om den här. Jag brukar köpa ett paket sojafärs som är färdigt för tacomiddag. Alla kryddor ingår. Sedan tar jag med ett paket små tortillas (det är lite "onödig" vikt med allt vatten som är i, men det tar liten plats och jag tycker det är värt det). Utöver färs och bröd är det bara att ta med det man gillar att ha i sin taco.

Beroende på hur noga man är med vikten och hur länge man ska vandra med maten kan man anpassa tillbehören. Ska jag gå lite längre och vill minimera vikten väljer jag, som här ovan, att semitorka röd paprika. Den blir tunn, sladdrig och liten, men den smaken och fären är fantastisk. Paprikan blir lite sötare och godare när den fått torka lite och färgen intensifieras. Det blir en trevlig färgklick och smakboost. Vidare brukar jag ta strimlor av purjolök som nästan inte väger någonting och tar liten plats. De håller länge inslagna i lite plastfolie och ger en tydlig fräsh löksmak och lite crunch.

Slutligen vill jag ha lite ost och det brukar jag ändå ha med mig i någon form. Antingen en bit vanlig hårdost eller om det är varmare brukar jag ta en parmesan som håller lite bättre i varmt klimat. Och ovanpå detta ska det ju vara nån sås eller salsa. Här kan man också anpassa efter vikt och längd på turen. Vill jag ha minimalt med vikt tar jag en koncentrerad chilisås, tex Sriracha, som jag häller över på en liten, liten plastflaska. Om vikten inte är lika noga kokar jag en egen salsa på lök, krossade tomater, kryddor, ananas och vinäger. Och så brukar jag låta den koka ihop lite extra så att den blir lite mer koncentrerad för att slippa bära med mig onödigt vatten i packningen.

Väl ute på turen tar jag fram mitt trangia-kök och tillagar färsen. Olika produkter ska tillagas lite olika så kolla på förpackningen.

Att duka upp en liten taco-buffé till lunch ute på fjället eller i skogen är alltid uppskattat. Och med tortillas kan man äta direkt ur handen utan tallrik och bestick vilket minskar diskbehovet!

Potatis och purjolökssoppa på turen

Potatis och purjolökssoppa på turen

Här kommer ett recept på en ganska enkel soppa att koka på turen. Självklart kan du köpa färdig potatis och purjolökssoppa i pulverform och bara blanda med vatten, men det här blir godare och matigare.

Förbered hemma

  1. Strimla potatis tunt, 1 potatis per portion
  2. Strimla purjolök, ca 10 cm per portion
  3. Lägg allt i en påse tillsammans med lite olja och salt

På turen

  1. Häll allt i en kastrull och fräs några minuter
  2. Slå på vatten så det täcker grönsakerna och låt koka upp
  3. Tillsätt grönsaksbuljong enligt instruktionerna på förpackningen
  4. Låt soppan koka tills potatisen är färdig, ca 15 minuter
Torka köttfärssås för lätt packning på turen

Torka köttfärssås för lätt packning på turen

Att torka köttfärssås är ett riktigt bra knep på lätt mat att ha med på turen. Det är enkelt att torka köttfärssås, enkelt att tillaga den och det blir himla gott!

Gör så här

  • Tillaga din favoritköttfärssås så som du brukar göra den, men minska på fett och vätska genom att:
    • Byt ut krossade tomater mot tomatpuré
    • Välj den magraste färsen du kan hitta, gärna nötfärs istället för blandfärs
    • Tillsätt inga vätskor
  • Krydda din köttfärssås lite extra, en del smak försvinner i torkprocessen.
  • Låt din köttfärssås koka ihop och koka ett tag för att ånga bort så mycket vätska som möjligt.
  • När det inte finns någon vätska kvar att koka bort är det dags att sprida ut färsen på ett bakplåtspapper på en plåt och ställa in i ugnen.
  • Torka färsen i ugnen på ca 50 grader med ugnsluckan delvis öppen över natten eller tills den är riktigt torr.
  • När färsen är tillräckligt torr och seg så att den hänger ihop som ett stort ark kan du flytta över den till en mattork (tex en svamptork) för att torka ännu effektivare.

Det är viktigt att färsen blir ordentligt torr. Den ska gå att knäcka sönder och smula sönder. Ingen seghet ska finnas kvar.

Dela upp färsen i mindre delar med kniv och fördela i påsar med lagom många portioner för dig eller ditt resesällskap. Om du från början har planerat hur många portioner du ska laga är det enklare att dela upp färsen korrekt nu när den är torr.

Förvara den torra köttfärssåsen i täta plastpåsar i upp till en vecka.

Att tillaga köttfärssåsen är mycket enkelt. Blanda de torra bitarna med vatten och koka upp. Låt småkoka och tillsätt mer vatten allteftersom det kokar in, till önskad konsistens. När du tillagar köttfärssåsen kan du tillsätta extra fett eftersom den är väldigt mager, tex en klick smör eller en skvätt olja. Då blir smak och näringsinnehåll bättre.

Koka pasta, tex spaghetti (som tar liten plats i ryggsäcken), till köttfärssåsen. Vill du lyxa till det har du med en bit vällagrad ost att riva över, tex parmesan.

Popcorn i väntan på middagen

Popcorn i väntan på middagen

När man äntligen hittat en bra lägerplats, fått upp tält eller hängmatta och fått igång elden eller köket, då kan det vara gott att få i sig något litet i väntan på maten.

Några popcorn förberedda med lite olja i en plastpåse blir snabbt ett gott snack i väntan på middag. Popcorn tar liten plats och väger inte särskilt mycket, innan de är poppade.

Glöm inte saltet!

Alpisk soppa – oväntat god

Alpisk soppa – oväntat god

Om du hittar denna alpiska soppa i din butik så köp den. Vi blev positivt överraskade av att den mättade rätt bra, trots sina ynka 64 gram.

« Till start