Utflyktsfrallor som jäser över natten

Utflyktsfrallor som jäser över natten

Om man är ute på längre tur kanske inte nattjästa frukostfrallor är det bästa, de kräver nämligen en ugn på morgonen för att bakas av. Men om man tex bor i en stuga och gör dagsturer är dessa frallor perfekta. Genom att ta med ingredienserna istället för färskt bröd när du åker iväg kan du få nybakt bröd varje morgon. Dessutom tar det mindre plats och är lättare att bära med sig ingredienserna istället för att bära på färskt bröd.

Av det här receptet får du ut 4 frallor. Jag brukar ta med mig 2 frallor som lunch på en dagstur.

Ingredienser

  • 12 g jäst (en kvarts paket)
  • 2,5 dl kallt vatten
  • 1 tsk socker, sirap eller honung
  • 1 msk olja (neutral olja, tex raps eller oliv)
  • Vetemjöl och gryn (vetemjöl + havregryn/rågflingor/andra gryn du gillar)
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke, tillsätt det söta (socker/sirap/honung) och oljan.
  2. Om du vill ha ett grövre bröd blandar du i gryn, tex havregryn och råggryn. Du kan även blanda i frön, russin, frukt osv. Jag brukar köra lite råggryn, lite havregryn och lite russin.
  3. Blanda om med en slev och tillsätt saltet.
  4. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills du får en deg som fortfarande är kladdig. Mängden vetemjöl beror på mjölsort och andra ingredienser så därför har jag inte angivit något mått.
  5. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten, ca 12 timmar.

På morgonen

  1. Ta upp den kladdiga degen med mjölade händer. Dela upp den i fyra delar som du lägger på en mjölad yta, tex en tallrik.
  2. Forma varje degbit till en rund bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att bröden kommer att svälla.
  3. Pudra över lite mjöl eller toppa med gryn eller frön. Låt stå och jäsa medans ugnen blir varm.
  4. Sätt ugnen på 275 grader och sätt in en långpanna på nedersta våningen.
  5. När ugnen är varm häller du in en kopp vatten i långpannan för att skapa fuktig värme och sätter sedan in bröden i mitten av ugnen.
  6. Grädda bröden ca 18 minuter.
  7. Låt svalna på galler minst 30 minuter innan du skär upp bröden.
Organiserad turmat i portionsförpackningar

Organiserad turmat i portionsförpackningar

När man ska ut på en längre vandring gäller det att ha koll på vikten på sin packning. Första gången man vandrar är man kanske inte så noggrann, man tar med det man kommer på och många "bra-att-ha-saker". Men när man går där med 20 kg på ryggen i flera dagar ångrar man sig och till nästa tur blir man lite smartare med vikten 🙂

Blåbärsgröt

Blåbärsgröt

Om man vill skoja till den vanliga gröten lite, eller variera den från dag till dag, kan man blanda i blåbärssoppepulver när man förbereder sina grötpåsar.

Potatis och purjolökssoppa på turen

Potatis och purjolökssoppa på turen

Här kommer ett recept på en ganska enkel soppa att koka på turen. Självklart kan du köpa färdig potatis och purjolökssoppa i pulverform och bara blanda med vatten, men det här blir godare och matigare.

Lapskojs på pulvermos och salami

Lapskojs på pulvermos och salami

En väldigt enkel och rätt, både att ta med och att laga är en lapskojs, alltså potatismos och någon form av kött. Jag brukar göra lapskojsen på pulvermos och något rökt eller torkat kött. Den här gången i Vålådalen blev det en salami.

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Det här är ingen komplett måltid, men ett litet tips som jag tycker är bra. Om du vill njuta av en god svampgryta när du är ute i skogen eller på tur på fjället så kan du ta så kallad "påssås", alltså en torrvara för att laga sås och lägga till torkad svamp. Både såsen och svampen är lätta att hitta i vanliga mataffärer så du behöver inte leta i speciella friluftsbutiker för det här.

Snabbnudlar på turen

Snabbnudlar på turen

Snabbnudlar är egentligen ingen favorit men jag har upptäckt att det faktiskt är riktigt bra turmat. Ett litet paket, med smak och konsistens som är lätt att bära och enkelt att packa.

Turmat testar REAL field meal

Turmat testar REAL field meal

I somras var jag och vandrade i Fulufjällen i en vecka. Jag hade med mig mat för hela veckan i ryggsäcken och bodde i tält. Det var ju fortfarande corona-tider då så jag ville inte vara i närheten av någon stuga.

Sojafärs-tacos med tillbehör

Sojafärs-tacos med tillbehör

När jag är och handlar inför fjällvandringar brukar jag noga gå igenom butikens sortiment av torrvaror. Ibland hittar man nya guldkorn som man inte visste fanns. Det här är ett sådant. En liten påse med torkad sojafärs tillsammans med tacokrydda. Man tillsätter lite vatten och steker på röran och sedan har man en färdigkryddad tacofärs.

Popcorn i väntan på middagen

Popcorn i väntan på middagen

När man äntligen hittat en bra lägerplats, fått upp tält eller hängmatta och fått igång elden eller köket, då kan det vara gott att få i sig något litet i väntan på maten.

Turmat

En blogg med bilder, inspiration och recept på mat som är trevlig och smart att ta med på turen. Fokus på mat som är lätt att bära så att du kan få med många rätter i en lätt packning. Bilderna kommer från någon av mina turer i fjällen eller i skogen.

Ett bra sätt att göra maten lättburen är att torka den. En svamptork eller en varmluftsugn kan vara bra att ha om du vill torka mycket.

Mest klickat just nu

Stranda Poncho Unisex
Games for motion Alias Choklad Spel
Turbo Gas E-Torch plasmatändare
Powerfruits Mjuka Söta Rabarber Chunks Eko