Stormkök är årets julklapp

Stormkök är årets julklapp

Vad glada vi på Turmat blev när vi fick höra att stormköket blev årets julklapp!

Ett stormkök är en fantastisk uppfinning, och det mest kända, från Trangia, är enkelt och genialt. Två aluminium-delar som kan förvaras inuti varandra fästs ihop till ett helt kök som tack vare ventilation på de rätta ställena kan klara av att koka upp din mat trots hård vind. Förutom de två yttre aluminiumdelarna får det även plats två kastruller och en stekpanna/lock i paketet. En brännare och en tamoj hör också till paketet.

Till stormköket går det att köpa tillbehör, de vanligaste är nog den kombinerade skärbrädan och durkslaget samt förvaringspåsen.

Vill man köra på gas istället för flytande bränsle finns det ett konverteringskit som går att köpa till. Gas är lite snabbare på att värma upp din mat, men funkar sämre när det är kallt.

Organiserad turmat i portionsförpackningar

Organiserad turmat i portionsförpackningar

När man ska ut på en längre vandring gäller det att ha koll på vikten på sin packning. Första gången man vandrar är man kanske inte så noggrann, man tar med det man kommer på och många "bra-att-ha-saker". Men när man går där med 20 kg på ryggen i flera dagar ångrar man sig och till nästa tur blir man lite smartare med vikten 🙂

På bilden ovan ser ni min packning för 2 personer i fem dagar. Frukost, luncher och middagar är noga uppmätta, vägda och planerade. Alla kryddor är så gott det går inbakade i matpaketen. På detta sätt slipper man tänka, göra misstag och bära med sig onödiga kryddburkar.

Om man gillar gröt är frukostarna ganska enkla att planera. Mät upp dina gryn och salt i påsar och skriv på hur mycket vatten som ska tillsättas. Detta blir lätt mat! Jag brukar variera de olika grötarna lite så att man inte tröttnar. Havregryn ena dagen, råggryn andra dagen. Russin i gröten vissa dagar.

Pasta är också enkelt att mäta upp i förväg och bara ta med exakt så mycket som man vet kommer att gå åt. Spaghetti tar minst plats av pastasorterna.

Det finns andra färdigtorkade livsmedel att köpa. Tex pulver-potatismos. Men ta inte med hela paketet! De silvriga påsarna är pulvermos och som du ser har jag slängt kartongen och istället skrivit direkt på påsen hur mycket vatten det ska vara.

Förutom att du slipper bära på onödiga förpackningar slipper du dessutom att bära på skräpet sedan. En liten fryspåse väger inte mycket och tar nästan ingen plats när den är färdiganvänd.

Torka köttfärssås för lätt packning på turen

Torka köttfärssås för lätt packning på turen

Att torka köttfärssås är ett riktigt bra knep på lätt mat att ha med på turen. Det är enkelt att torka köttfärssås, enkelt att tillaga den och det blir himla gott!

Gör så här

  • Tillaga din favoritköttfärssås så som du brukar göra den, men minska på fett och vätska genom att:
    • Byt ut krossade tomater mot tomatpuré
    • Välj den magraste färsen du kan hitta, gärna nötfärs istället för blandfärs
    • Tillsätt inga vätskor
  • Krydda din köttfärssås lite extra, en del smak försvinner i torkprocessen.
  • Låt din köttfärssås koka ihop och koka ett tag för att ånga bort så mycket vätska som möjligt.
  • När det inte finns någon vätska kvar att koka bort är det dags att sprida ut färsen på ett bakplåtspapper på en plåt och ställa in i ugnen.
  • Torka färsen i ugnen på ca 50 grader med ugnsluckan delvis öppen över natten eller tills den är riktigt torr.
  • När färsen är tillräckligt torr och seg så att den hänger ihop som ett stort ark kan du flytta över den till en mattork (tex en svamptork) för att torka ännu effektivare.

Det är viktigt att färsen blir ordentligt torr. Den ska gå att knäcka sönder och smula sönder. Ingen seghet ska finnas kvar.

Dela upp färsen i mindre delar med kniv och fördela i påsar med lagom många portioner för dig eller ditt resesällskap. Om du från början har planerat hur många portioner du ska laga är det enklare att dela upp färsen korrekt nu när den är torr.

Förvara den torra köttfärssåsen i täta plastpåsar i upp till en vecka.

Att tillaga köttfärssåsen är mycket enkelt. Blanda de torra bitarna med vatten och koka upp. Låt småkoka och tillsätt mer vatten allteftersom det kokar in, till önskad konsistens. När du tillagar köttfärssåsen kan du tillsätta extra fett eftersom den är väldigt mager, tex en klick smör eller en skvätt olja. Då blir smak och näringsinnehåll bättre.

Koka pasta, tex spaghetti (som tar liten plats i ryggsäcken), till köttfärssåsen. Vill du lyxa till det har du med en bit vällagrad ost att riva över, tex parmesan.

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta carbonara är en smidig rätt på turen. Den är ju enkel att göra från grunden, men blir ännu enklare om man börjar med ett halvfabrikat. Det finns torkad pasta carbonara att köpa i butikens torrvaror-hylla.

Förutom att innehålla pasta, kryddor och redning är pastan snabbkokande, så man sparar en del bränsle på att köpa en påse. Köttet är inte mycket att ha så jag brukar lägga till ett paket bacon.

På den här turen lyxade jag även till det med parmesan. Parmesan är enkelt att ha med på turen eftersom den är så lagrad och håller länge.

Gör din egen friluftsmat och ta vara på svamp, frukter och bär

Gör din egen friluftsmat och ta vara på svamp, frukter och bär

Här kommer ett boktips för dig som vill bli extra bra på att torka mat för lättare turer.

I Torka mat får du veta hur du torkar allt från det enklaste: frukter, rotsaker och svampar, till mer avancerade livsmedel som fisk, ägg, kött och kyckling. Boken visar också hur du gör egna energikakor, hur du kan bygga din egen mattork och har recept på friluftsmat som är både god och hållbar.

Eric Tornblad är en hängiven friluftsmänniska som har paddlat kajak och vandrat i både Sverige och Nepal. Hans passionerade intresse för vällagad mat fick honom att skriva och ge ut en kokbok på eget förlag. I boken finns resultaten av många års erfarenheter av att göra sin egen friluftsmat baserad på hemma-torkade råvaror.

Sojafärstacos

Sojafärstacos

Sojafärs är en väldigt bra produkt att ta med på tur för den finns färdigtorkad att köpa. Ta med torr sojafärs, tacokrydda och en buljongtärning + tortillias och de tillbehör du gillar. Vi tog färsk vårlök och gjorde en salsa på krossade tomater, lök och chilli som vi lät koka ihop så mycket som möjligt för att slippa bära vatten.

När det är dags att äta kokar man färsen i buljongen (tärning + vatten). Häll av vattnet och fräs färsen i olja och med kryddorna. Skiva löken. Späd salsan med extra vatten till önskad konsistens. Lägg allt på en tortilla och rulla ihop.

Som en bonus gjorde vi två extra rullar var som vi hade med som lunch dagen efter.

Vad köket har att erbjuda

Vad köket har att erbjuda

I många fjällstugor finns det ett skåp där man kan lämna överbliven mat. Om man har med lite för mycket kan man lämna sin mat där och låta någon annan tur-vän använda den.

Missa inte att kolla i överbliven-mat-skåpet innan du köper nytt i shoppen. Det kan finnas guldkorn. Vi hittade en burk tonfisk som mättade fint.

Tortellini

Tortellini

Torkade tortellini är väldigt enkel mat att ha med på tur. Släng ner ett paket (250g) i ryggsäcken och du har en lunch för två personer.

Vi pimpade våra tortellini med parmesan, olivolja och grovmalen svartpeppar för att få lite extra fett, men dessa funkar att äta som de är också.

Smidigt med pulvermos till lunch

Smidigt med pulvermos till lunch

Att ha något enkelt och delvis förberett till lunch är perfekt när man är ute och vandrar och inte vill stanna för länge och göra upp eld, eller tända sitt kök.

Ofta blir det någon form av snabb soppa och smörgås, men är man ute i många dagar räcker det kanske inte med bara soppa till lunch. Man känner sig inte riktigt mätt efter en kopp med soppa och det är ju inte så mycket energi.

Något som är mycket bättre än soppa är pulvermos! Det är lika enkelt att laga, behövs bara lite varmt termosvatten, och resultatet blir betydligt mer mättande än soppan. Dessutom kan du stoppa i både det ena och det andra i moset för att göra det roligare och godare.

Har du tex med dig smör på turen så tar du en klick av detta och blandar i. Då får du både lite extra energi från fettet och ett godare mos. Om du har någon lufttorkad korv eller salami kan du äta den till eller blanda i bitar. En bit ost fungerar också bra att skära ner i det varma moset.

Pulvermos väger visserligen lite mer än en soppa, men det beror ju också på att det är mycket mer mat.

Torka en hel måltid på en gång

Torka en hel måltid på en gång

Om du har en mattork eller svamptork av lite större modell kan du utnyttja det för att torka många olika råvaror samtidigt.

Här förbereds både en köttgryta med torkad biff och så semitorkar jag röd paprika för en taco-lunch.

Min taco-lunch/middag är väldigt lättlagad så jag ska passa på att berätta lite om den här. Jag brukar köpa ett paket sojafärs som är färdigt för tacomiddag. Alla kryddor ingår. Sedan tar jag med ett paket små tortillas (det är lite "onödig" vikt med allt vatten som är i, men det tar liten plats och jag tycker det är värt det). Utöver färs och bröd är det bara att ta med det man gillar att ha i sin taco.

Beroende på hur noga man är med vikten och hur länge man ska vandra med maten kan man anpassa tillbehören. Ska jag gå lite längre och vill minimera vikten väljer jag, som här ovan, att semitorka röd paprika. Den blir tunn, sladdrig och liten, men den smaken och fären är fantastisk. Paprikan blir lite sötare och godare när den fått torka lite och färgen intensifieras. Det blir en trevlig färgklick och smakboost. Vidare brukar jag ta strimlor av purjolök som nästan inte väger någonting och tar liten plats. De håller länge inslagna i lite plastfolie och ger en tydlig fräsh löksmak och lite crunch.

Slutligen vill jag ha lite ost och det brukar jag ändå ha med mig i någon form. Antingen en bit vanlig hårdost eller om det är varmare brukar jag ta en parmesan som håller lite bättre i varmt klimat. Och ovanpå detta ska det ju vara nån sås eller salsa. Här kan man också anpassa efter vikt och längd på turen. Vill jag ha minimalt med vikt tar jag en koncentrerad chilisås, tex Sriracha, som jag häller över på en liten, liten plastflaska. Om vikten inte är lika noga kokar jag en egen salsa på lök, krossade tomater, kryddor, ananas och vinäger. Och så brukar jag låta den koka ihop lite extra så att den blir lite mer koncentrerad för att slippa bära med mig onödigt vatten i packningen.

Väl ute på turen tar jag fram mitt trangia-kök och tillagar färsen. Olika produkter ska tillagas lite olika så kolla på förpackningen.

Att duka upp en liten taco-buffé till lunch ute på fjället eller i skogen är alltid uppskattat. Och med tortillas kan man äta direkt ur handen utan tallrik och bestick vilket minskar diskbehovet!

Göra upp eld med eldstål

Göra upp eld med eldstål

Att laga mat ute i det fria och dessutom över öppen eld är riktigt härligt! Att få till en eld med eldstål kan dock vara lite knivigt.

Ett bra knep är att använda torrt och fint näver. Skrapa först upp nävern lite med din kniv så att du får fram lite fnös. Var beredd med spån, papper eller småstickor så att du kan fånga upp elden när den kommer.

Sätt eldstålet mot nävern och skrapa fram gnistor med baksidan av din kniv. Efter lite övning kommer du att ha fått fram tillräckligt med värme och glöd för att det ska börja brinna.

« Till start