Stormkök är årets julklapp

Stormkök är årets julklapp

Vad glada vi på Turmat blev när vi fick höra att stormköket blev årets julklapp!

Ett stormkök är en fantastisk uppfinning, och det mest kända, från Trangia, är enkelt och genialt. Två aluminium-delar som kan förvaras inuti varandra fästs ihop till ett helt kök som tack vare ventilation på de rätta ställena kan klara av att koka upp din mat trots hård vind. Förutom de två yttre aluminiumdelarna får det även plats två kastruller och en stekpanna/lock i paketet. En brännare och en tamoj hör också till paketet.

Till stormköket går det att köpa tillbehör, de vanligaste är nog den kombinerade skärbrädan och durkslaget samt förvaringspåsen.

Vill man köra på gas istället för flytande bränsle finns det ett konverteringskit som går att köpa till. Gas är lite snabbare på att värma upp din mat, men funkar sämre när det är kallt.

Skriv en kommentar

Organiserad turmat i portionsförpackningar

Organiserad turmat i portionsförpackningar

När man ska ut på en längre vandring gäller det att ha koll på vikten på sin packning. Första gången man vandrar är man kanske inte så noggrann, man tar med det man kommer på och många "bra-att-ha-saker". Men när man går där med 20 kg på ryggen i flera dagar ångrar man sig och till nästa tur blir man lite smartare med vikten 🙂 På bilden ovan ser ni min packning för 2 personer i fem dagar. Frukost,…

Visa hela inlägget
Dehydrator vs. Varmluftsugn: Vilken metod är bäst för att torka turmat?

Dehydrator vs. Varmluftsugn: Vilken metod är bäst för att torka turmat?

När det kommer till att förbereda turmat är torkning en av de mest populära metoderna. Det finns två huvudsakliga tekniker för detta - dehydrering och varmluftsugn. Men vilken är egentligen bäst? Dehydratorer Pro En dehydrator är designad specifikt för att torka mat. Det ger dig större kontroll över temperatur och luftflöde vilket är avgörande för att bevara näringsämnen och färger i maten. Dessut…

Visa hela inlägget
Snabbnudlar på turen

Snabbnudlar på turen

Snabbnudlar är egentligen ingen favorit men jag har upptäckt att det faktiskt är riktigt bra turmat. Ett litet paket, med smak och konsistens som är lätt att bära och enkelt att packa. Istället för en varma koppen tar jag mycket hellre med ett paket snabbnudlar. Nästan lika lätt att tillaga, men godare och med nudlar i som gör att det känns som riktig mat, istället för mjölredningen i varma koppen…

Visa hela inlägget
Torka broccoli för näringsrik turmat

Torka broccoli för näringsrik turmat

Att torka broccoli är enkelt, smart och perfekt för dig som vill ha näringsrik, lätt och god turmat med dig ut på vandringen. Broccoli har högt innehåll av vitaminer, mineraler och fibrer, och passar både i grytor och som sidorätt till pastarätter när du är ute på tur. Här får du mina bästa tips på hur du torkar broccoli, samt hur du använder den i din matlagning utomhus. Därför ska du torka brocc…

Visa hela inlägget
Torka svamp för lyxig och hållbar turmat

Torka svamp för lyxig och hållbar turmat

Att torka svamp är ett fantastiskt sätt att ta med skogens guldkorn ut på vandringen eller utflykten. Torkad svamp är lätt, håller länge och ger otrolig umamismak till dina turmåltider. Dessutom passar svamp i mängder av rätter, från soppor och grytor till såser och risotto – perfekt på stormköket! Vilken svamp ska du torka? De vanligaste sorterna att torka är kantareller, karljohan (stensopp), tr…

Visa hela inlägget
Turmat testar REAL field meal

Turmat testar REAL field meal

I somras var jag och vandrade i Fulufjällen i en vecka. Jag hade med mig mat för hela veckan i ryggsäcken och bodde i tält. Det var ju fortfarande corona-tider då så jag ville inte vara i närheten av någon stuga. Min favoriträtt att ha med ut på tur är ju den välkända torkade köttfärssåsen, och den hade jag med även den här gången. Jag tror faktiskt att det blev hela 6 sådana måltider. Lite enform…

Visa hela inlägget