Packlista för vandring - Viktiga turmatsbasics att inte glömma

Packlista för vandring - Viktiga turmatsbasics att inte glömma

Att planera innehållet i ryggsäcken inför en vandring är en konst. Man vill hålla nere vikten samtidigt som man säkerställer att man har all näring man behöver. I det här inlägget går vi igenom en packlista fylld med turmatsbasics som är både lätta och näringsrika – perfekta för din nästa vandringstur.

Vatten och Vattenrening

Vatten är grunden i all form av överlevnad och extra viktigt på vandring. Beroende på turen, ta med dig tillräckligt med vatten och komplettera med en vattenrenare eller vattenreningstabletter för att du säkert ska kunna dricka från naturliga vattenkällor.

Proteinkällor

När det kommer till turmat är protein essentiellt för att hålla energinivåerna höga och musklerna återhämtade. Torkat kött som biltong eller jerky, torkad fisk, och diverse nötter är utmärkta proteinkällor.

Kolhydrater

Kolhydrater ger snabb energi. För kolhydratrikt turmat, tänk på att packa torkad pasta, risotto eller couscous som är enkelt att tillaga med varmt vatten. Håll dig till de torkade versionerna för att hålla vikten nere.

Grönsaker och Frukt

Torkade grönsaker och frukt ger inte bara vitaminer och mineraler, utan även viktig fiber som håller matsmältningen igång när du är på vandring. Lägg till en påse blandade torkade grönsaker i din soppa eller pasta. Torkad frukt är ett sött och tillfredsställande snacks som även kan blanda in i frukostgröten.

Snacks och Mellanmål

Energitäta och lätta att bära med sig, tänk frökex, hemgjorda energibars eller trail mix med nötter och torkad frukt. Dessa är perfekta att knapra på under pauser för att boosta energin mellan måltiderna.

Fett

Fett är en viktig energikälla vid långvarig fysisk aktivitet. Ta med dig portionsförpackningar av nötsmör eller liten flaska olivolja för att tillsätta kalorier i din mat.

Kryddor och Smaksättning

För att ge liv åt de annars rätt så trista rätterna är det viktigt att inte underskatta kraften i bra kryddor. En liten vattentät behållare med favoritkryddorna eller buljongtärningar kan förhöja måltiderna avsevärt.

Redskap för Tillagning

Ett litet campingkök med bränsle som är enkelt att använda och snabbt kan få upp temperaturen är ett måste. Kom ihåg en lätt och kompakt kastrull eller kärl som tål direkt värme.

Måltidsersättningar och Kompletterande Näring

Ibland har man inte tid att tillaga en måltid. En måltidsersättare kan då vara räddningen. Dessutom kan tillägg som vätskeersättningpulver eller vitaminpiller vara bra att ha för att säkerställa att du får i dig all nödvändig näring.

Förvaring av Maten

Använd zip-påsar eller specialdesignade matförvaringssystem som är tätade och håller maten skyddad från väta samt lätt att organiserera i din ryggsäck.

Kom ihåg att maten ska hålla dig uppe och ge dig den energi du behöver för att njuta av vandringen till fullo. Med rätt planering av din turmat kan du se fram emot fantastiska måltider med utsikt över naturens egna underverk.

Vilka är dina måsten när det kommer till turmat? Dela gärna med dig av dina bästa tips i kommentarerna!

Skriv en kommentar