Risotto på turen: Så här tillagar du en torkad version av det italienska klassikern
Jag är en stor fan av italiensk mat och tycker att det är synd att det inte ofta ses som en praktisk maträtt att ta med på en tur. Så, jag bestämde mig för att ändra detta och försöka anpassa en av mina favoriträtter - risotto - till att passa perfekt för vandring, camping eller vilken utomhusaktivitet du än gillar. Tänk dig att sitta vid ett lägereld, med en varm, krämig skål risotto framför dig. Låter det inte underbart?
Här kommer mitt recept på torkad risotto för vandring.
Ingredienser
- 2 dl Arborio ris (eller annat kortkornigt ris som fungerar för risotto)
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl torkade svampar (valfritt)
- 1 buljongtärning (kyckling eller grönsak)
- 1/2 dl riven parmesanost
- 1/2 dl torrt vitt vin (valfritt)
- Salt och peppar efter smak
Tillagning hemma
Steg 1: Börja med att skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs dem i lite olja på medelvärme i en stor stekpanna tills de är genomskinliga.
Steg 2: Lägg i riset och fräs det med löken och vitlöken tills alla riskorn är täckta med olja och börjar bli genomskinliga.
Steg 3: Om du använder vin, häll i det nu och låt det koka in helt innan du går vidare till nästa steg.
Steg 4: Tillsätt de torkade svamparna och buljongtärningen, rör om tills allt är väl blandat.
Steg 5: Häll i cirka 1 liter vatten, rör om och koka upp. Sänk sedan värmen till låg och låt risotton sjuda, under omrörning då och då, tills riset är al dente.
Steg 6: När riset är färdigkokt, ta bort pannan från värmen och rör in parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.
Steg 7: Låt risotton svalna helt innan du börjar processen att torka den. Det bästa sättet att göra detta på är att använda en matdehydrator, men om du inte har en sådan kan du använda ugnen på lägsta temperatur med luckan på glänt. Sprid ut risotton jämnt på ett bakpapper och låt den torka i minst 8 timmar, eller tills all vätska har avdunstat.
Steg 8: När risotton är helt torr, krossa den i bitar och förvara i en lufttät behållare eller påse. Nu är din torkade risotto redo för äventyr!
Tillagning på tur
Att tillaga din torkade risotto på tur är superenkelt. Du behöver bara hälla i en till två koppar kokande vatten (beroende på hur krämig du vill ha din risotto) och låta den sjuda i cirka 10 minuter, eller tills all vätska absorberats och riset är mjukt.
Det var allt! Nu kan du njuta av en läcker, hemlagad risotto i vildmarken. Lycka till med matlagningen och njut av din tur!