Potatis och purjolökssoppa på turen

Potatis och purjolökssoppa på turen

Här kommer ett recept på en ganska enkel soppa att koka på turen. Självklart kan du köpa färdig potatis och purjolökssoppa i pulverform och bara blanda med vatten, men det här blir godare och matigare.

Förbered hemma

  1. Strimla potatis tunt, 1 potatis per portion
  2. Strimla purjolök, ca 10 cm per portion
  3. Lägg allt i en påse tillsammans med lite olja och salt

På turen

  1. Häll allt i en kastrull och fräs några minuter
  2. Slå på vatten så det täcker grönsakerna och låt koka upp
  3. Tillsätt grönsaksbuljong enligt instruktionerna på förpackningen
  4. Låt soppan koka tills potatisen är färdig, ca 15 minuter
Asiatisk kycklinggryta över öppen eld

Asiatisk kycklinggryta över öppen eld

Fräs grönsaker i olja en kastrull. Tillsätt kokosmjölk och kryddor och låt koka några minuter. Lägg i kycklingkött från en grillad kyckling mot slutet och se till att allt blir varmt.

Servera med pinnbröd.

Höstgryta med potatismos och rårörda lingon

Höstgryta med potatismos och rårörda lingon

Förbered hemma

  • Pulvermos
  • Karljohanssås, torr på påse
  • Köttbuljongtärning
  • Torkad svamp
  • Stek och torka ryggbiff
  • Rårörda lingon

Tillaga

  1. Lägg kött och svamp i blöt minst 1 timma, gärna 2.
  2. Häll av vattnet och fräs kött och svamp i lite fett några minuter.
  3. Gör såsen enligt instruktioner och krydda upp med köttbuljong om det krävs.
  4. Blanda såsen med kött och svamp till en gryta.
  5. Gör moset enligt instruktionerna (häll pulvret i varmt vatten)
  6. Servera mos, gryta och lingon tillsammans.
Köttgryta med svamp på trangiakök

Köttgryta med svamp på trangiakök

En köttgryta är ganska smidigt att ha med sig. Vi lyxade till den med grädde, men det kan man hoppa över eller välja gräddpulver för att spara vikt.

Ingredienser

  • Lövbiff
  • Torkad svamp, tex trattkantareller
  • Brunsås i pulverform
  • Grädde (vi tog sojagrädde för att få lite bättre hållbarhet)

Skär lövbiffen i strimlor och stek den utan fett i en stekpanna. Torka de färdigstekta köttstrimlorna i en mattork eller i ugnen tills de är helt torra. Lägg köttet och svampen i en påse och ta med ut på turen tillsammans med pulversåsen och grädden.

Blötlägg kött och svamp ett tag innan det är dags för middag. Jag brukar ha de torra ingredienserna i en plastpåse och hälla på en skvätt vatten några timmar innan det är dags, sedan får det ligga så i ryggsäcken (se till att det inte kan läcka).

Koka upp det blötlagda med pulversåsen, späd med mer vatten om det behövs. Koka till köttet är ätbart och blanda i grädden på slutet.

Servera tex med pulvermos och nyplockade lingon.

Torka köttfärssås för lätt packning på turen

Torka köttfärssås för lätt packning på turen

Att torka köttfärssås är ett riktigt bra knep på lätt mat att ha med på turen. Det är enkelt att torka köttfärssås, enkelt att tillaga den och det blir himla gott!

Gör så här

  • Tillaga din favoritköttfärssås så som du brukar göra den, men minska på fett och vätska genom att:
    • Byt ut krossade tomater mot tomatpuré
    • Välj den magraste färsen du kan hitta, gärna nötfärs istället för blandfärs
    • Tillsätt inga vätskor
  • Krydda din köttfärssås lite extra, en del smak försvinner i torkprocessen.
  • Låt din köttfärssås koka ihop och koka ett tag för att ånga bort så mycket vätska som möjligt.
  • När det inte finns någon vätska kvar att koka bort är det dags att sprida ut färsen på ett bakplåtspapper på en plåt och ställa in i ugnen.
  • Torka färsen i ugnen på ca 50 grader med ugnsluckan delvis öppen över natten eller tills den är riktigt torr.
  • När färsen är tillräckligt torr och seg så att den hänger ihop som ett stort ark kan du flytta över den till en mattork (tex en svamptork) för att torka ännu effektivare.

Det är viktigt att färsen blir ordentligt torr. Den ska gå att knäcka sönder och smula sönder. Ingen seghet ska finnas kvar.

Dela upp färsen i mindre delar med kniv och fördela i påsar med lagom många portioner för dig eller ditt resesällskap. Om du från början har planerat hur många portioner du ska laga är det enklare att dela upp färsen korrekt nu när den är torr.

Förvara den torra köttfärssåsen i täta plastpåsar i upp till en vecka.

Att tillaga köttfärssåsen är mycket enkelt. Blanda de torra bitarna med vatten och koka upp. Låt småkoka och tillsätt mer vatten allteftersom det kokar in, till önskad konsistens. När du tillagar köttfärssåsen kan du tillsätta extra fett eftersom den är väldigt mager, tex en klick smör eller en skvätt olja. Då blir smak och näringsinnehåll bättre.

Koka pasta, tex spaghetti (som tar liten plats i ryggsäcken), till köttfärssåsen. Vill du lyxa till det har du med en bit vällagrad ost att riva över, tex parmesan.

Sojafärstacos

Sojafärstacos

Sojafärs är en väldigt bra produkt att ta med på tur för den finns färdigtorkad att köpa. Ta med torr sojafärs, tacokrydda och en buljongtärning + tortillias och de tillbehör du gillar. Vi tog färsk vårlök och gjorde en salsa på krossade tomater, lök och chilli som vi lät koka ihop så mycket som möjligt för att slippa bära vatten.

När det är dags att äta kokar man färsen i buljongen (tärning + vatten). Häll av vattnet och fräs färsen i olja och med kryddorna. Skiva löken. Späd salsan med extra vatten till önskad konsistens. Lägg allt på en tortilla och rulla ihop.

Som en bonus gjorde vi två extra rullar var som vi hade med som lunch dagen efter.

Lapskojs på pulvermos och salami

Lapskojs på pulvermos och salami

En väldigt enkel och rätt, både att ta med och att laga är en lapskojs, alltså potatismos och någon form av kött. Jag brukar göra lapskojsen på pulvermos och något rökt eller torkat kött. Den här gången i Vålådalen blev det en salami.

Ta helt enkelt med en påse pulvermos, något kött, eventuellt lite ost (parmesan är gott), salt, grovmalen svartpeppar och kanske en skvätt olja om du vill ha lite extra kalorier.

Gör så här

  1. Skiva eller tärna köttet
  2. Koka upp vatten till pulvermoset
  3. Ta kastrullen från värmen och blanda i pulvret. Rör om till ett bra mos.
  4. Rör i övriga ingredienser efter tycke och smak.
Nattjästa utflyktsfrallor med russin

Nattjästa utflyktsfrallor med russin

Om man är ute på längre tur kanske inte nattjästa frukostfrallor är det bästa, de kräver nämligen en ugn på morgonen för att bakas av. Men om man tex bor i en stuga och gör dagsturer är dessa frallor perfekta. Genom att ta med ingredienserna istället för färskt bröd när du åker iväg kan du få nybakt bröd varje morgon. Dessutom tar det mindre plats och är lättare att bära med sig ingredienserna istället för att bära på färskt bröd.

Av det här receptet får du ut 4 frallor. Jag brukar ta med mig 2 frallor som lunch på en dagstur.

Ingredienser

  • 12 g jäst (en kvarts paket)
  • 2,5 dl kallt vatten
  • 1 tsk socker, sirap eller honung
  • 1 msk olja (neutral olja, tex raps eller oliv)
  • Vetemjöl och gryn (vetemjöl + havregryn/rågflingor/andra gryn du gillar)
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke, tillsätt det söta (socker/sirap/honung) och oljan.
  2. Om du vill ha ett grövre bröd blandar du i gryn, tex havregryn och råggryn. Du kan även blanda i frön, russin, frukt osv. Jag brukar köra lite råggryn, lite havregryn och lite russin.
  3. Blanda om med en slev och tillsätt saltet.
  4. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills du får en deg som fortfarande är kladdig. Mängden vetemjöl beror på mjölsort och andra ingredienser så därför har jag inte angivit något mått.
  5. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten, ca 12 timmar.

På morgonen

  1. Ta upp den kladdiga degen med mjölade händer. Dela upp den i fyra delar som du lägger på en mjölad yta, tex en tallrik.
  2. Forma varje degbit till en rund bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att bröden kommer att svälla.
  3. Pudra över lite mjöl eller toppa med gryn eller frön. Låt stå och jäsa medans ugnen blir varm.
  4. Sätt ugnen på 275 grader och sätt in en långpanna på nedersta våningen.
  5. När ugnen är varm häller du in en kopp vatten i långpannan för att skapa fuktig värme och sätter sedan in bröden i mitten av ugnen.
  6. Grädda bröden ca 18 minuter.
  7. Låt svalna på galler minst 30 minuter innan du skär upp bröden.
Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta carbonara är en smidig rätt på turen. Den är ju enkel att göra från grunden, men blir ännu enklare om man börjar med ett halvfabrikat. Det finns torkad pasta carbonara att köpa i butikens torrvaror-hylla.

Förutom att innehålla pasta, kryddor och redning är pastan snabbkokande, så man sparar en del bränsle på att köpa en påse. Köttet är inte mycket att ha så jag brukar lägga till ett paket bacon.

På den här turen lyxade jag även till det med parmesan. Parmesan är enkelt att ha med på turen eftersom den är så lagrad och håller länge.

Torka en hel måltid på en gång

Torka en hel måltid på en gång

Om du har en mattork eller svamptork av lite större modell kan du utnyttja det för att torka många olika råvaror samtidigt.

Här förbereds både en köttgryta med torkad biff och så semitorkar jag röd paprika för en taco-lunch.

Min taco-lunch/middag är väldigt lättlagad så jag ska passa på att berätta lite om den här. Jag brukar köpa ett paket sojafärs som är färdigt för tacomiddag. Alla kryddor ingår. Sedan tar jag med ett paket små tortillas (det är lite "onödig" vikt med allt vatten som är i, men det tar liten plats och jag tycker det är värt det). Utöver färs och bröd är det bara att ta med det man gillar att ha i sin taco.

Beroende på hur noga man är med vikten och hur länge man ska vandra med maten kan man anpassa tillbehören. Ska jag gå lite längre och vill minimera vikten väljer jag, som här ovan, att semitorka röd paprika. Den blir tunn, sladdrig och liten, men den smaken och fären är fantastisk. Paprikan blir lite sötare och godare när den fått torka lite och färgen intensifieras. Det blir en trevlig färgklick och smakboost. Vidare brukar jag ta strimlor av purjolök som nästan inte väger någonting och tar liten plats. De håller länge inslagna i lite plastfolie och ger en tydlig fräsh löksmak och lite crunch.

Slutligen vill jag ha lite ost och det brukar jag ändå ha med mig i någon form. Antingen en bit vanlig hårdost eller om det är varmare brukar jag ta en parmesan som håller lite bättre i varmt klimat. Och ovanpå detta ska det ju vara nån sås eller salsa. Här kan man också anpassa efter vikt och längd på turen. Vill jag ha minimalt med vikt tar jag en koncentrerad chilisås, tex Sriracha, som jag häller över på en liten, liten plastflaska. Om vikten inte är lika noga kokar jag en egen salsa på lök, krossade tomater, kryddor, ananas och vinäger. Och så brukar jag låta den koka ihop lite extra så att den blir lite mer koncentrerad för att slippa bära med mig onödigt vatten i packningen.

Väl ute på turen tar jag fram mitt trangia-kök och tillagar färsen. Olika produkter ska tillagas lite olika så kolla på förpackningen.

Att duka upp en liten taco-buffé till lunch ute på fjället eller i skogen är alltid uppskattat. Och med tortillas kan man äta direkt ur handen utan tallrik och bestick vilket minskar diskbehovet!

Smidigt med pulvermos till lunch

Smidigt med pulvermos till lunch

Att ha något enkelt och delvis förberett till lunch är perfekt när man är ute och vandrar och inte vill stanna för länge och göra upp eld, eller tända sitt kök.

Ofta blir det någon form av snabb soppa och smörgås, men är man ute i många dagar räcker det kanske inte med bara soppa till lunch. Man känner sig inte riktigt mätt efter en kopp med soppa och det är ju inte så mycket energi.

Något som är mycket bättre än soppa är pulvermos! Det är lika enkelt att laga, behövs bara lite varmt termosvatten, och resultatet blir betydligt mer mättande än soppan. Dessutom kan du stoppa i både det ena och det andra i moset för att göra det roligare och godare.

Har du tex med dig smör på turen så tar du en klick av detta och blandar i. Då får du både lite extra energi från fettet och ett godare mos. Om du har någon lufttorkad korv eller salami kan du äta den till eller blanda i bitar. En bit ost fungerar också bra att skära ner i det varma moset.

Pulvermos väger visserligen lite mer än en soppa, men det beror ju också på att det är mycket mer mat.

« Till start