Italiensk risotto

Italiensk risotto

Här kommer en enkel lunchrätt som består av kokat ris, lite riven parmesan, några bitar paprika och lite oregano. Den här rätten lagade vi av ris som vi hittade i Sylarnas självhushåll (i skåpet för kvarlämnade matvaror). Paprikan och parmesanen hade vi med oss. Enkelt och gott.

Lapskojs på pulvermos och salami

Lapskojs på pulvermos och salami

En väldigt enkel och rätt, både att ta med och att laga är en lapskojs, alltså potatismos och någon form av kött. Jag brukar göra lapskojsen på pulvermos och något rökt eller torkat kött. Den här gången i Vålådalen blev det en salami.

Ta helt enkelt med en påse pulvermos, något kött, eventuellt lite ost (parmesan är gott), salt, grovmalen svartpeppar och kanske en skvätt olja om du vill ha lite extra kalorier.

Gör så här

  1. Skiva eller tärna köttet
  2. Koka upp vatten till pulvermoset
  3. Ta kastrullen från värmen och blanda i pulvret. Rör om till ett bra mos.
  4. Rör i övriga ingredienser efter tycke och smak.
Sojafärstacos

Sojafärstacos

Sojafärs är en väldigt bra produkt att ta med på tur för den finns färdigtorkad att köpa. Ta med torr sojafärs, tacokrydda och en buljongtärning + tortillias och de tillbehör du gillar. Vi tog färsk vårlök och gjorde en salsa på krossade tomater, lök och chilli som vi lät koka ihop så mycket som möjligt för att slippa bära vatten.

När det är dags att äta kokar man färsen i buljongen (tärning + vatten). Häll av vattnet och fräs färsen i olja och med kryddorna. Skiva löken. Späd salsan med extra vatten till önskad konsistens. Lägg allt på en tortilla och rulla ihop.

Som en bonus gjorde vi två extra rullar var som vi hade med som lunch dagen efter.

Blåbärsgröt

Blåbärsgröt

Om man vill skoja till den vanliga gröten lite, eller variera den från dag till dag, kan man blanda i blåbärssoppepulver när man förbereder sina grötpåsar.

Ta 0,5 dl havregryn, 0,5 del råggryn och några matskedar blåbärssoppepulver (efter smak) per person. Lägg detta i en påse och ta med ut.

När det är dags att servera blandar du påsens innehåll med 1 dl kallt vatten, kokar upp och låter sjuda i 3-5 minuter under omrörning. Servera med mjölk (torrmjölk).

Pasta carbonara

Pasta carbonara

Vi tog med ett rejält stycke rökt kött (istället för bacon som numera är en rå köttprodukt som därmed har sämre hållbarhet), pasta och vitlök. En rejäl bit parmesan och lite olivolja ersätter eventuell grädde och äggula.

Vi fräste köttet i små tärningar, lät skivad vitlök följa med på slutet (utan att brynas för då blir den äcklig). Spagettin kokas och allt blandas samman. Lite grovmalen svartpeppar, en skvätt olivolja och riven parmesan ovanpå gör det hela till en lyxrätt.

Torka svamp i ugnen

Torka svamp i ugnen

Att torka svamp är inte så svårt. Det går att torka svamp i en svamptork, i ugnen eller på papper i rumstemperatur.

Om du har en svamptork går torkandet snabbt och lätt. Har du en varmluftsugn går det nästan lika snabbt.

Sätt ugnen på ca 60 grader och varmluftsfunktion så att fläkten är igång. Rensa och skiva svampen, placera ut den på galler och sätt in i ugnen. Du kan ha flera galler i ugnen samtidigt. Ställ ugnsluckan på glänt så att den fuktiga luften kan komma ut.

Torka svampen i några timmar. Tiden beror på typen av svamp och hur tjocka skivor du gör. Det är viktigt att svampen är helt torr när du ska förvara den. Se till att den lätt smulas sönder och inte alls är seg när den är klar.

Förvara i lufttäta burkar så håller torkad svamp nästan hur länge som helst.

Det är inte mycket näring i svamp men det är mycket smak. Använd din torkade svamp för att krydda upp en köttgryta eller en risotto på turen.

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta carbonara är en smidig rätt på turen. Den är ju enkel att göra från grunden, men blir ännu enklare om man börjar med ett halvfabrikat. Det finns torkad pasta carbonara att köpa i butikens torrvaror-hylla.

Förutom att innehålla pasta, kryddor och redning är pastan snabbkokande, så man sparar en del bränsle på att köpa en påse. Köttet är inte mycket att ha så jag brukar lägga till ett paket bacon.

På den här turen lyxade jag även till det med parmesan. Parmesan är enkelt att ha med på turen eftersom den är så lagrad och håller länge.

Enkel grillad lunch på turen

Enkel grillad lunch på turen

Är du ute på vandring utan kök och vill ha tips på en enkel lunch som bara kräver en eld? Grilla korv!

Välj smalare korvar så går grillningen fortare, tjocka korvar tar lite för lång tid att grilla på spett om du inte har ett stort tålamod.

Istället för korvbröd kan du ta med tunnbröd, då får du ett bra handtag till korven, som ändå klarar ryggsäckens tuffa miljö. Vanliga korvbröd blir gärna platta i ryggsäcken.

Glöm inte senap och/eller ketchup som du gillar det.

Butikssortimentet på Helags fjällstation

Butikssortimentet på Helags fjällstation

Här kommer en liten kom-ihåg-bild från Helags fjällstations butik. Ett mycket välgenomtänkt sortiment!

Gör din egen friluftsmat och ta vara på svamp, frukter och bär

Gör din egen friluftsmat och ta vara på svamp, frukter och bär

Här kommer ett boktips för dig som vill bli extra bra på att torka mat för lättare turer.

I Torka mat får du veta hur du torkar allt från det enklaste: frukter, rotsaker och svampar, till mer avancerade livsmedel som fisk, ägg, kött och kyckling. Boken visar också hur du gör egna energikakor, hur du kan bygga din egen mattork och har recept på friluftsmat som är både god och hållbar.

Eric Tornblad är en hängiven friluftsmänniska som har paddlat kajak och vandrat i både Sverige och Nepal. Hans passionerade intresse för vällagad mat fick honom att skriva och ge ut en kokbok på eget förlag. I boken finns resultaten av många års erfarenheter av att göra sin egen friluftsmat baserad på hemma-torkade råvaror.

Mexikansk soppa med bröd

Mexikansk soppa med bröd

Dagen efter vi hade lagat tacos hade vi med oss kryddad tacofärs i påse + tortilliabröd. Då det var ganska hårt väder ville vi inte luncha för länge så vi tog inte fram köket. Istället tog vi hett vatten från termosen och blandade med taco-färsen och fick en lagom varm och matig soppa. Brödet var gott att doppa i soppan.

« Till start