Göra upp eld med eldstål

Göra upp eld med eldstål

Att laga mat ute i det fria och dessutom över öppen eld är riktigt härligt! Att få till en eld med eldstål kan dock vara lite knivigt.

Ett bra knep är att använda torrt och fint näver. Skrapa först upp nävern lite med din kniv så att du får fram lite fnös. Var beredd med spån, papper eller småstickor så att du kan fånga upp elden när den kommer.

Sätt eldstålet mot nävern och skrapa fram gnistor med baksidan av din kniv. Efter lite övning kommer du att ha fått fram tillräckligt med värme och glöd för att det ska börja brinna.

Köttgryta med svamp på trangiakök

Köttgryta med svamp på trangiakök

En köttgryta är ganska smidigt att ha med sig. Vi lyxade till den med grädde, men det kan man hoppa över eller välja gräddpulver för att spara vikt.

Ingredienser

  • Lövbiff
  • Torkad svamp, tex trattkantareller
  • Brunsås i pulverform
  • Grädde (vi tog sojagrädde för att få lite bättre hållbarhet)

Skär lövbiffen i strimlor och stek den utan fett i en stekpanna. Torka de färdigstekta köttstrimlorna i en mattork eller i ugnen tills de är helt torra. Lägg köttet och svampen i en påse och ta med ut på turen tillsammans med pulversåsen och grädden.

Blötlägg kött och svamp ett tag innan det är dags för middag. Jag brukar ha de torra ingredienserna i en plastpåse och hälla på en skvätt vatten några timmar innan det är dags, sedan får det ligga så i ryggsäcken (se till att det inte kan läcka).

Koka upp det blötlagda med pulversåsen, späd med mer vatten om det behövs. Koka till köttet är ätbart och blanda i grädden på slutet.

Servera tex med pulvermos och nyplockade lingon.

Alpisk soppa – oväntat god

Alpisk soppa – oväntat god

Om du hittar denna alpiska soppa i din butik så köp den. Vi blev positivt överraskade av att den mättade rätt bra, trots sina ynka 64 gram.

Nattjästa utflyktsfrallor med russin

Nattjästa utflyktsfrallor med russin

Om man är ute på längre tur kanske inte nattjästa frukostfrallor är det bästa, de kräver nämligen en ugn på morgonen för att bakas av. Men om man tex bor i en stuga och gör dagsturer är dessa frallor perfekta. Genom att ta med ingredienserna istället för färskt bröd när du åker iväg kan du få nybakt bröd varje morgon. Dessutom tar det mindre plats och är lättare att bära med sig ingredienserna istället för att bära på färskt bröd.

Av det här receptet får du ut 4 frallor. Jag brukar ta med mig 2 frallor som lunch på en dagstur.

Ingredienser

  • 12 g jäst (en kvarts paket)
  • 2,5 dl kallt vatten
  • 1 tsk socker, sirap eller honung
  • 1 msk olja (neutral olja, tex raps eller oliv)
  • Vetemjöl och gryn (vetemjöl + havregryn/rågflingor/andra gryn du gillar)
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke, tillsätt det söta (socker/sirap/honung) och oljan.
  2. Om du vill ha ett grövre bröd blandar du i gryn, tex havregryn och råggryn. Du kan även blanda i frön, russin, frukt osv. Jag brukar köra lite råggryn, lite havregryn och lite russin.
  3. Blanda om med en slev och tillsätt saltet.
  4. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills du får en deg som fortfarande är kladdig. Mängden vetemjöl beror på mjölsort och andra ingredienser så därför har jag inte angivit något mått.
  5. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten, ca 12 timmar.

På morgonen

  1. Ta upp den kladdiga degen med mjölade händer. Dela upp den i fyra delar som du lägger på en mjölad yta, tex en tallrik.
  2. Forma varje degbit till en rund bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att bröden kommer att svälla.
  3. Pudra över lite mjöl eller toppa med gryn eller frön. Låt stå och jäsa medans ugnen blir varm.
  4. Sätt ugnen på 275 grader och sätt in en långpanna på nedersta våningen.
  5. När ugnen är varm häller du in en kopp vatten i långpannan för att skapa fuktig värme och sätter sedan in bröden i mitten av ugnen.
  6. Grädda bröden ca 18 minuter.
  7. Låt svalna på galler minst 30 minuter innan du skär upp bröden.
Tortellini

Tortellini

Torkade tortellini är väldigt enkel mat att ha med på tur. Släng ner ett paket (250g) i ryggsäcken och du har en lunch för två personer.

Vi pimpade våra tortellini med parmesan, olivolja och grovmalen svartpeppar för att få lite extra fett, men dessa funkar att äta som de är också.

Torkad ryggbiff i svamptork

Torkad ryggbiff i svamptork

När man ska ut på tur och vill ha med sig kött till middagen och samtidigt spara vikt kan man torka köttet först.

Välj ett magert kött då fettet inte torkar lika enkelt och riskerar att bli dåligt efter några dagar. Jag valde ryggbiff den här gången.

Skiva köttet tunnt så går det snabbare att torka och stek det sedan. Använd inget eller mycket lite fett när du steker köttet. Om du har en non-stickorna är det enklare.

När köttet är stekt så att det är genomstekt lägger du strimlorna i svamptorken och kör på i några timmar tills köttet är helt torrt.

När köttet är torrt och svalt kan du packa det antingen i vanliga fryspåsar (de är tätare än plastpåsar) eller vakumpacka det med hjälp av en vakumsug.

När du ska tillaga köttet ute på turen är det en bra idé att tillsätta lite vätska, tex vatten, till påsen med kött några timmar innan matlagningen så att köttet hinner mjuka upp sig lite. Koka det sedan i en god sås och lägg till andra goda torkade saker, tex svamp och grönsaker.

Kött som torkad på det här sättet blir ganska segt, men det kan man kanske tycka det är värt för en god köttgryta?

Asiatisk kycklinggryta över öppen eld

Asiatisk kycklinggryta över öppen eld

Fräs grönsaker i olja en kastrull. Tillsätt kokosmjölk och kryddor och låt koka några minuter. Lägg i kycklingkött från en grillad kyckling mot slutet och se till att allt blir varmt.

Servera med pinnbröd.

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta carbonara är en smidig rätt på turen. Den är ju enkel att göra från grunden, men blir ännu enklare om man börjar med ett halvfabrikat. Det finns torkad pasta carbonara att köpa i butikens torrvaror-hylla.

Förutom att innehålla pasta, kryddor och redning är pastan snabbkokande, så man sparar en del bränsle på att köpa en påse. Köttet är inte mycket att ha så jag brukar lägga till ett paket bacon.

På den här turen lyxade jag även till det med parmesan. Parmesan är enkelt att ha med på turen eftersom den är så lagrad och håller länge.

Spaghetti med sojafärssås och parmesan

Spaghetti med sojafärssås och parmesan

Torkat sojafärs (Kung Markatta) är en väldigt bra ingrediens att ha med på turen. Den är redan torkad, går ganska fort att koka och har ett bra tuggmotstånd.

Här har vi lagat en färssås med soltorkade tomater, paprika och tomatpuré. Tomatpuré är en annan bra ingrediens. Den är visserligen inte torr, men väldigt koncentrerad. En buljongtärning är också enkel att slänga med och ger mycket smak.

Servera färssåsen med spaghetti och parmesanost, om du vill lyxa till det.

Stormkök är årets julklapp

Stormkök är årets julklapp

Vad glada vi på Turmat blev när vi fick höra att stormköket blev årets julklapp!

Ett stormkök är en fantastisk uppfinning, och det mest kända, från Trangia, är enkelt och genialt. Två aluminium-delar som kan förvaras inuti varandra fästs ihop till ett helt kök som tack vare ventilation på de rätta ställena kan klara av att koka upp din mat trots hård vind. Förutom de två yttre aluminiumdelarna får det även plats två kastruller och en stekpanna/lock i paketet. En brännare och en tamoj hör också till paketet.

Till stormköket går det att köpa tillbehör, de vanligaste är nog den kombinerade skärbrädan och durkslaget samt förvaringspåsen.

Vill man köra på gas istället för flytande bränsle finns det ett konverteringskit som går att köpa till. Gas är lite snabbare på att värma upp din mat, men funkar sämre när det är kallt.

Italiensk risotto

Italiensk risotto

Här kommer en enkel lunchrätt som består av kokat ris, lite riven parmesan, några bitar paprika och lite oregano. Den här rätten lagade vi av ris som vi hittade i Sylarnas självhushåll (i skåpet för kvarlämnade matvaror). Paprikan och parmesanen hade vi med oss. Enkelt och gott.

« Till start