Göra upp eld med eldstål

Göra upp eld med eldstål

Att laga mat ute i det fria och dessutom över öppen eld är riktigt härligt! Att få till en eld med eldstål kan dock vara lite knivigt.

Ett bra knep är att använda torrt och fint näver. Skrapa först upp nävern lite med din kniv så att du får fram lite fnös. Var beredd med spån, papper eller småstickor så att du kan fånga upp elden när den kommer.

Sätt eldstålet mot nävern och skrapa fram gnistor med baksidan av din kniv. Efter lite övning kommer du att ha fått fram tillräckligt med värme och glöd för att det ska börja brinna.

Popcorn i väntan på middagen

Popcorn i väntan på middagen

När man äntligen hittat en bra lägerplats, fått upp tält eller hängmatta och fått igång elden eller köket, då kan det vara gott att få i sig något litet i väntan på maten. …

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Det här är ingen komplett måltid, men ett litet tips som jag tycker är bra. Om du vill njuta av en god svampgryta när du är ute i skogen eller på tur på fjället så kan du ta så kallad "påssås", alltså en torrvara för att laga sås och lägga till torkad svamp. Både såsen och svampen är lätta att hitta i vanliga mataffärer så du behöver inte leta i speciella friluftsbutiker för det här.…

Organiserad turmat i portionsförpackningar

Organiserad turmat i portionsförpackningar

När man ska ut på en längre vandring gäller det att ha koll på vikten på sin packning. Första gången man vandrar är man kanske inte så noggrann, man tar med det man kommer på och många "bra-att-ha-saker". Men när man går där med 20 kg på ryggen i flera dagar ångrar man sig och till nästa tur blir man lite smartare med vikten 🙂…

« Till start