Egengjorda proteinbars till turen, recept

Egengjorda proteinbars till turen, recept

När man är ute på fjället eller i skogen och har vandrat långt är det skönt att kunna ta ett snabbt snacks på eftermiddagen eller innan middagen hunnit bli klar vid lägret.

En klassiker är den såkallade "jägarblandningen" som består av torkad frukt, russin, nötter och choklad. Den ger energi i form av socker och fett men inte så mycket protein. Vid större ansträngningar behöver vi även fylla på med protein och då är den här egengjorda proteinbaren perfekt.

Uppdatering: Jag tycker inte att dessa proteinbars blev särskilt goda. Det blev en torr och gnisslig kaka av det. Om du vill göra egna proteinbars kanske du ska testa originalreceptet som jag länkat till nedan istället.

Ingredienser för 10 stycken

  • 5 dl proteinpulver med chokladsmak
  • 2 dl havregryn
  • 6 msk smör
  • 3 tsk kakao
  • 4 + 4 msk riven kokos
  • 4 tsk socker (tex muscavado)
  • lite flingsalt
  • 6 msk äpplemos
  • 2 ägg

Gör så här

  1. Blanda alla torra ingredienser (spara hälften av koksen) i en bunke eller i en matberedare med knivar
  2. Lägg i smör finfördelat och blanda ordentligt till en fast smet
  3. Lägg i äpplemos och ägg och blanda ihop ordentligt till en fast smet
  4. Tryck ut degen på bakplåtspapper på en plåt till ca 2 cm tjocklek och strö över resterande kokos
  5. Grädda i 100° C varmluftsugn i 30 minuter.
  6. Skär i 10 bitar och slå in i plastfolie eller bakplåtspapper. Förvara i kylen tills det är dags för tur.

Receptet är inspirerat från följande recept hos ICA.

Nattjästa utflyktsfrallor med russin

Nattjästa utflyktsfrallor med russin

Om man är ute på längre tur kanske inte nattjästa frukostfrallor är det bästa, de kräver nämligen en ugn på morgonen för att bakas av. Men om man tex bor i en stuga och gör dagsturer är dessa frallor perfekta. Genom att ta med ingredienserna istället för färskt bröd när du åker iväg kan du få nybakt bröd varje morgon. Dessutom tar det mindre plats och är lättare att bära med sig ingredienserna istället för att bära på färskt bröd.…

Potatis och purjolökssoppa på turen

Potatis och purjolökssoppa på turen

Här kommer ett recept på en ganska enkel soppa att koka på turen. Självklart kan du köpa färdig potatis och purjolökssoppa i pulverform och bara blanda med vatten, men det här blir godare och matigare.…

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Det här är ingen komplett måltid, men ett litet tips som jag tycker är bra. Om du vill njuta av en god svampgryta när du är ute i skogen eller på tur på fjället så kan du ta så kallad "påssås", alltså en torrvara för att laga sås och lägga till torkad svamp. Både såsen och svampen är lätta att hitta i vanliga mataffärer så du behöver inte leta i speciella friluftsbutiker för det här.…

Lapskojs på pulvermos och salami

Lapskojs på pulvermos och salami

En väldigt enkel och rätt, både att ta med och att laga är en lapskojs, alltså potatismos och någon form av kött. Jag brukar göra lapskojsen på pulvermos och något rökt eller torkat kött. Den här gången i Vålådalen blev det en salami.…

« Till start