Egengjorda proteinbars till turen, recept

Egengjorda proteinbars till turen, recept

När man är ute på fjället eller i skogen och har vandrat långt är det skönt att kunna ta ett snabbt snacks på eftermiddagen eller innan middagen hunnit bli klar vid lägret.

En klassiker är den såkallade "jägarblandningen" som består av torkad frukt, russin, nötter och choklad. Den ger energi i form av socker och fett men inte så mycket protein. Vid större ansträngningar behöver vi även fylla på med protein och då är den här egengjorda proteinbaren perfekt.

Uppdatering: Jag tycker inte att dessa proteinbars blev särskilt goda. Det blev en torr och gnisslig kaka av det. Om du vill göra egna proteinbars kanske du ska testa originalreceptet som jag länkat till nedan istället.

Ingredienser för 10 stycken

  • 5 dl proteinpulver med chokladsmak
  • 2 dl havregryn
  • 6 msk smör
  • 3 tsk kakao
  • 4 + 4 msk riven kokos
  • 4 tsk socker (tex muscavado)
  • lite flingsalt
  • 6 msk äpplemos
  • 2 ägg

Gör så här

  1. Blanda alla torra ingredienser (spara hälften av koksen) i en bunke eller i en matberedare med knivar
  2. Lägg i smör finfördelat och blanda ordentligt till en fast smet
  3. Lägg i äpplemos och ägg och blanda ihop ordentligt till en fast smet
  4. Tryck ut degen på bakplåtspapper på en plåt till ca 2 cm tjocklek och strö över resterande kokos
  5. Grädda i 100° C varmluftsugn i 30 minuter.
  6. Skär i 10 bitar och slå in i plastfolie eller bakplåtspapper. Förvara i kylen tills det är dags för tur.

Receptet är inspirerat från följande recept hos ICA.

Nattjästa utflyktsfrallor med russin

Nattjästa utflyktsfrallor med russin

Om man är ute på längre tur kanske inte nattjästa frukostfrallor är det bästa, de kräver nämligen en ugn på morgonen för att bakas av. Men om man tex bor i en stuga och gör dagsturer är dessa frallor perfekta. Genom att ta med ingredienserna istället för färskt bröd när du åker iväg kan du få nybakt bröd varje morgon. Dessutom tar det mindre plats och är lättare att bära med sig ingredienserna istället för att bära på färskt bröd.

Av det här receptet får du ut 4 frallor. Jag brukar ta med mig 2 frallor som lunch på en dagstur.

Ingredienser

  • 12 g jäst (en kvarts paket)
  • 2,5 dl kallt vatten
  • 1 tsk socker, sirap eller honung
  • 1 msk olja (neutral olja, tex raps eller oliv)
  • Vetemjöl och gryn (vetemjöl + havregryn/rågflingor/andra gryn du gillar)
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke, tillsätt det söta (socker/sirap/honung) och oljan.
  2. Om du vill ha ett grövre bröd blandar du i gryn, tex havregryn och råggryn. Du kan även blanda i frön, russin, frukt osv. Jag brukar köra lite råggryn, lite havregryn och lite russin.
  3. Blanda om med en slev och tillsätt saltet.
  4. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills du får en deg som fortfarande är kladdig. Mängden vetemjöl beror på mjölsort och andra ingredienser så därför har jag inte angivit något mått.
  5. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten, ca 12 timmar.

På morgonen

  1. Ta upp den kladdiga degen med mjölade händer. Dela upp den i fyra delar som du lägger på en mjölad yta, tex en tallrik.
  2. Forma varje degbit till en rund bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att bröden kommer att svälla.
  3. Pudra över lite mjöl eller toppa med gryn eller frön. Låt stå och jäsa medans ugnen blir varm.
  4. Sätt ugnen på 275 grader och sätt in en långpanna på nedersta våningen.
  5. När ugnen är varm häller du in en kopp vatten i långpannan för att skapa fuktig värme och sätter sedan in bröden i mitten av ugnen.
  6. Grädda bröden ca 18 minuter.
  7. Låt svalna på galler minst 30 minuter innan du skär upp bröden.
Jägarblandning när energin blir låg på turen

Jägarblandning när energin blir låg på turen

Att ha en påse energi lätt åtkomlig när man är på tur är alltid ett säkert kort.

Ibland kräver turen eller naturen att man kör på längre än planerat. Tex om vädret plötsligt blir sämre och man hellre kommer fram tidigare till stugan eller hinner med några extra kilometer innan man slår upp tältet för natten. Då är det bra att ha snacks som ger ordentligt med energi lätt tillgängligt i fickan.

Jägarblandning brukar man kalla en blandning av choklad, nötter, mandel och frukt. Det är gott och praktiskt att kasta i sig för att undvika sura miner och lågt blodsocker.

Blanda som du själv vill och gillar choklad, russin, torkad frukt, kokosflingor, nötter, mandlar. Olika godisar går också bra men glöm inte de nyttiga ämnena och fettet också. Bara socker är inte så bra för dig.

Och skulle turen vara extra fin så att du istället vill njuta så länge som möjligt passar jägarblandning utmärkt bra till kaffet och vacker utsikt över fjällen eller skogen.

Torka köttfärssås för lätt packning på turen

Torka köttfärssås för lätt packning på turen

Att torka köttfärssås är ett riktigt bra knep på lätt mat att ha med på turen. Det är enkelt att torka köttfärssås, enkelt att tillaga den och det blir himla gott!

Gör så här

  • Tillaga din favoritköttfärssås så som du brukar göra den, men minska på fett och vätska genom att:
    • Byt ut krossade tomater mot tomatpuré
    • Välj den magraste färsen du kan hitta, gärna nötfärs istället för blandfärs
    • Tillsätt inga vätskor
  • Krydda din köttfärssås lite extra, en del smak försvinner i torkprocessen.
  • Låt din köttfärssås koka ihop och koka ett tag för att ånga bort så mycket vätska som möjligt.
  • När det inte finns någon vätska kvar att koka bort är det dags att sprida ut färsen på ett bakplåtspapper på en plåt och ställa in i ugnen.
  • Torka färsen i ugnen på ca 50 grader med ugnsluckan delvis öppen över natten eller tills den är riktigt torr.
  • När färsen är tillräckligt torr och seg så att den hänger ihop som ett stort ark kan du flytta över den till en mattork (tex en svamptork) för att torka ännu effektivare.

Det är viktigt att färsen blir ordentligt torr. Den ska gå att knäcka sönder och smula sönder. Ingen seghet ska finnas kvar.

Dela upp färsen i mindre delar med kniv och fördela i påsar med lagom många portioner för dig eller ditt resesällskap. Om du från början har planerat hur många portioner du ska laga är det enklare att dela upp färsen korrekt nu när den är torr.

Förvara den torra köttfärssåsen i täta plastpåsar i upp till en vecka.

Att tillaga köttfärssåsen är mycket enkelt. Blanda de torra bitarna med vatten och koka upp. Låt småkoka och tillsätt mer vatten allteftersom det kokar in, till önskad konsistens. När du tillagar köttfärssåsen kan du tillsätta extra fett eftersom den är väldigt mager, tex en klick smör eller en skvätt olja. Då blir smak och näringsinnehåll bättre.

Koka pasta, tex spaghetti (som tar liten plats i ryggsäcken), till köttfärssåsen. Vill du lyxa till det har du med en bit vällagrad ost att riva över, tex parmesan.

Köttgryta med svamp på trangiakök

Köttgryta med svamp på trangiakök

En köttgryta är ganska smidigt att ha med sig. Vi lyxade till den med grädde, men det kan man hoppa över eller välja gräddpulver för att spara vikt.

Ingredienser

  • Lövbiff
  • Torkad svamp, tex trattkantareller
  • Brunsås i pulverform
  • Grädde (vi tog sojagrädde för att få lite bättre hållbarhet)

Skär lövbiffen i strimlor och stek den utan fett i en stekpanna. Torka de färdigstekta köttstrimlorna i en mattork eller i ugnen tills de är helt torra. Lägg köttet och svampen i en påse och ta med ut på turen tillsammans med pulversåsen och grädden.

Blötlägg kött och svamp ett tag innan det är dags för middag. Jag brukar ha de torra ingredienserna i en plastpåse och hälla på en skvätt vatten några timmar innan det är dags, sedan får det ligga så i ryggsäcken (se till att det inte kan läcka).

Koka upp det blötlagda med pulversåsen, späd med mer vatten om det behövs. Koka till köttet är ätbart och blanda i grädden på slutet.

Servera tex med pulvermos och nyplockade lingon.

Torkad ryggbiff i svamptork

Torkad ryggbiff i svamptork

När man ska ut på tur och vill ha med sig kött till middagen och samtidigt spara vikt kan man torka köttet först.

Välj ett magert kött då fettet inte torkar lika enkelt och riskerar att bli dåligt efter några dagar. Jag valde ryggbiff den här gången.

Skiva köttet tunnt så går det snabbare att torka och stek det sedan. Använd inget eller mycket lite fett när du steker köttet. Om du har en non-stickorna är det enklare.

När köttet är stekt så att det är genomstekt lägger du strimlorna i svamptorken och kör på i några timmar tills köttet är helt torrt.

När köttet är torrt och svalt kan du packa det antingen i vanliga fryspåsar (de är tätare än plastpåsar) eller vakumpacka det med hjälp av en vakumsug.

När du ska tillaga köttet ute på turen är det en bra idé att tillsätta lite vätska, tex vatten, till påsen med kött några timmar innan matlagningen så att köttet hinner mjuka upp sig lite. Koka det sedan i en god sås och lägg till andra goda torkade saker, tex svamp och grönsaker.

Kött som torkad på det här sättet blir ganska segt, men det kan man kanske tycka det är värt för en god köttgryta?

Smidigt med pulvermos till lunch

Smidigt med pulvermos till lunch

Att ha något enkelt och delvis förberett till lunch är perfekt när man är ute och vandrar och inte vill stanna för länge och göra upp eld, eller tända sitt kök.

Ofta blir det någon form av snabb soppa och smörgås, men är man ute i många dagar räcker det kanske inte med bara soppa till lunch. Man känner sig inte riktigt mätt efter en kopp med soppa och det är ju inte så mycket energi.

Något som är mycket bättre än soppa är pulvermos! Det är lika enkelt att laga, behövs bara lite varmt termosvatten, och resultatet blir betydligt mer mättande än soppan. Dessutom kan du stoppa i både det ena och det andra i moset för att göra det roligare och godare.

Har du tex med dig smör på turen så tar du en klick av detta och blandar i. Då får du både lite extra energi från fettet och ett godare mos. Om du har någon lufttorkad korv eller salami kan du äta den till eller blanda i bitar. En bit ost fungerar också bra att skära ner i det varma moset.

Pulvermos väger visserligen lite mer än en soppa, men det beror ju också på att det är mycket mer mat.

Recept på hemmagjord Beef Jerky

Recept på hemmagjord Beef Jerky

Jag har precis kommit hem från en härlig fjällvandring i Fulufjällets nationalpark. Med mig på turen hade jag hemmagjord beef jerky, alltså kryddat och torkat nötkött.

Torkat kött är inte bara lätt att bära det håller också mycket längre än färskt kött. När man torkar kött får man något som liknar tunna, sega, köttbitar. Det är en speciell smak och vissa gillar det inte. Jag tycker att det är väldigt gott.

Jag hade en stor rostbiff liggande i kylen så den skivade jag upp och bankade ut till tunna skivor som jag marinerade och torkade. Receptet hittade jag på webbsidan Pers mat: www.persmat.se/torkat-marinerat-kott-beef-jerky

Jag kan verkligen rekommendera torkat kött till turen. Lätt att bära med, lätt att äta när man är lite småhungrig eller som tillbehör till en soppa eller ett pulvermos.

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Pimpa svampsåsen med torkad Karljohan

Det här är ingen komplett måltid, men ett litet tips som jag tycker är bra. Om du vill njuta av en god svampgryta när du är ute i skogen eller på tur på fjället så kan du ta så kallad "påssås", alltså en torrvara för att laga sås och lägga till torkad svamp. Både såsen och svampen är lätta att hitta i vanliga mataffärer så du behöver inte leta i speciella friluftsbutiker för det här.

Naturligtvis kan du även ta egentorkad svamp om du skulle ha plockat och torkat själv.

Det fina med påssåser är att de billiga, innehåller redning, kryddor, fett och är bra förpackade. Så du slipper allt det arbetet. Däremot brukar smaken inte hålla toppklass och det är där den torkade svampen kommer in. Den tillför smak och lite tuggmotstånd.

Tänk på att blötlägga svampen i tid. Jag brukar göra det på morgonen till frukost eller på lunchen. Lägg svampen och lite vatten i en påse som du kan försluta väl och låt det ligga och blöta upp sig under dagen medan du vandrar. På kvällen är svampen lagom blöt för att användas i grytan.

Potatis och purjolökssoppa på turen

Potatis och purjolökssoppa på turen

Här kommer ett recept på en ganska enkel soppa att koka på turen. Självklart kan du köpa färdig potatis och purjolökssoppa i pulverform och bara blanda med vatten, men det här blir godare och matigare.

Förbered hemma

  1. Strimla potatis tunt, 1 potatis per portion
  2. Strimla purjolök, ca 10 cm per portion
  3. Lägg allt i en påse tillsammans med lite olja och salt

På turen

  1. Häll allt i en kastrull och fräs några minuter
  2. Slå på vatten så det täcker grönsakerna och låt koka upp
  3. Tillsätt grönsaksbuljong enligt instruktionerna på förpackningen
  4. Låt soppan koka tills potatisen är färdig, ca 15 minuter
Lapskojs på pulvermos och salami

Lapskojs på pulvermos och salami

En väldigt enkel och rätt, både att ta med och att laga är en lapskojs, alltså potatismos och någon form av kött. Jag brukar göra lapskojsen på pulvermos och något rökt eller torkat kött. Den här gången i Vålådalen blev det en salami.

Ta helt enkelt med en påse pulvermos, något kött, eventuellt lite ost (parmesan är gott), salt, grovmalen svartpeppar och kanske en skvätt olja om du vill ha lite extra kalorier.

Gör så här

  1. Skiva eller tärna köttet
  2. Koka upp vatten till pulvermoset
  3. Ta kastrullen från värmen och blanda i pulvret. Rör om till ett bra mos.
  4. Rör i övriga ingredienser efter tycke och smak.
« Till start