
Egengjorda proteinbars till turen, recept
När man är ute på fjället eller i skogen och har vandrat långt är det skönt att kunna ta ett snabbt snacks på eftermiddagen eller innan middagen hunnit bli klar vid lägret.
En klassiker är den såkallade "jägarblandningen" som består av torkad frukt, russin, nötter och choklad. Den ger energi i form av socker och fett men inte så mycket protein. Vid större ansträngningar behöver vi även fylla på med protein och då är den här egengjorda proteinbaren perfekt.
Uppdatering: Jag tycker inte att dessa proteinbars blev särskilt goda. Det blev en torr och gnisslig kaka av det. Om du vill göra egna proteinbars kanske du ska testa originalreceptet som jag länkat till nedan istället.
Ingredienser för 10 stycken
- 5 dl proteinpulver med chokladsmak
- 2 dl havregryn
- 6 msk smör
- 3 tsk kakao
- 4 + 4 msk riven kokos
- 4 tsk socker (tex muscavado)
- lite flingsalt
- 6 msk äpplemos
- 2 ägg
Gör så här
- Blanda alla torra ingredienser (spara hälften av koksen) i en bunke eller i en matberedare med knivar
- Lägg i smör finfördelat och blanda ordentligt till en fast smet
- Lägg i äpplemos och ägg och blanda ihop ordentligt till en fast smet
- Tryck ut degen på bakplåtspapper på en plåt till ca 2 cm tjocklek och strö över resterande kokos
- Grädda i 100° C varmluftsugn i 30 minuter.
- Skär i 10 bitar och slå in i plastfolie eller bakplåtspapper. Förvara i kylen tills det är dags för tur.
Receptet är inspirerat från följande recept hos ICA.