Blåbärsgröt

Blåbärsgröt

Om man vill skoja till den vanliga gröten lite, eller variera den från dag till dag, kan man blanda i blåbärssoppepulver när man förbereder sina grötpåsar.

Ta 0,5 dl havregryn, 0,5 del råggryn och några matskedar blåbärssoppepulver (efter smak) per person. Lägg detta i en påse och ta med ut.

När det är dags att servera blandar du påsens innehåll med 1 dl kallt vatten, kokar upp och låter sjuda i 3-5 minuter under omrörning. Servera med mjölk (torrmjölk).

Skriv en kommentar

Havre- och råggrynsgröt med kanel

Havre- och råggrynsgröt med kanel

På min senaste vandringstur hade jag förberett påsar med havregryn, råggryn, salt samt kanel. Allt i en påse, precis uppmätt för en portion. På påsarna skrev jag med en penna hur mycket vatten som ska tillsättas. Är man pigg i huvudet är det ofta inga problem att koka gröt, men om något skulle hända och man trött eller stressad är det bra att vara förberedd. Genom att mäta upp allt och blanda ihop…

Visa hela inlägget
Utflyktsfrallor som jäser över natten

Utflyktsfrallor som jäser över natten

Om man är ute på längre tur kanske inte nattjästa frukostfrallor är det bästa, de kräver nämligen en ugn på morgonen för att bakas av. Men om man tex bor i en stuga och gör dagsturer är dessa frallor perfekta. Genom att ta med ingredienserna istället för färskt bröd när du åker iväg kan du få nybakt bröd varje morgon. Dessutom tar det mindre plats och är lättare att bära med sig ingredienserna ist…

Visa hela inlägget
Höstgryta med potatismos och rårörda lingon

Höstgryta med potatismos och rårörda lingon

Förbered hemma Pulvermos Karljohanssås, torr på påse Köttbuljongtärning Torkad svamp Stek och torka ryggbiff Rårörda lingon Tillaga Lägg kött och svamp i blöt minst 1 timma, gärna 2. Häll av vattnet och fräs kött och svamp i lite fett några minuter. Gör såsen enligt instruktioner och krydda upp med köttbuljong om det krävs. Blanda såsen med kött och svamp till en gryta. Gör moset enligt instruk…

Visa hela inlägget
Organiserad turmat i portionsförpackningar

Organiserad turmat i portionsförpackningar

När man ska ut på en längre vandring gäller det att ha koll på vikten på sin packning. Första gången man vandrar är man kanske inte så noggrann, man tar med det man kommer på och många "bra-att-ha-saker". Men när man går där med 20 kg på ryggen i flera dagar ångrar man sig och till nästa tur blir man lite smartare med vikten 🙂 På bilden ovan ser ni min packning för 2 personer i fem dagar. Frukost,…

Visa hela inlägget
Köttgryta med svamp på trangiakök

Köttgryta med svamp på trangiakök

En köttgryta är ganska smidigt att ha med sig. Vi lyxade till den med grädde, men det kan man hoppa över eller välja gräddpulver för att spara vikt. Ingredienser Lövbiff Torkad svamp, tex trattkantareller Brunsås i pulverform Grädde (vi tog sojagrädde för att få lite bättre hållbarhet) Skär lövbiffen i strimlor och stek den utan fett i en stekpanna. Torka de färdigstekta köttstrimlorna i en matt…

Visa hela inlägget
Så förbereder du torkad gröt för energigivande vandringsfrukost

Så förbereder du torkad gröt för energigivande vandringsfrukost

Gröt har länge varit känd som en utmärkt frukost för sin mättande och energigivande kapacitet. När du vandrar och har begränsad tillgång till färsk mat kan torkad gröt vara ett perfekt alternativ för att starta dagen optimalt. Ingredienser För att göra din egen torkade gröt behövs: 2 dl havregryn 1 msk chiafrön 1 msk linfrön En nypa salt 1 msk torkad frukt (som äpplen eller aprikoser) 1 tsk kanel…

Visa hela inlägget