Blåbärsgröt

Blåbärsgröt

Om man vill skoja till den vanliga gröten lite, eller variera den från dag till dag, kan man blanda i blåbärssoppepulver när man förbereder sina grötpåsar.

Ta 0,5 dl havregryn, 0,5 del råggryn och några matskedar blåbärssoppepulver (efter smak) per person. Lägg detta i en påse och ta med ut.

När det är dags att servera blandar du påsens innehåll med 1 dl kallt vatten, kokar upp och låter sjuda i 3-5 minuter under omrörning. Servera med mjölk (torrmjölk).

Pulvermos med tillbehör

Pulvermos med tillbehör

En supersnabb och enkel rätt att laga till lunch eller som tillbehör till en middag är pulvermos. Det finns färdigt att köpa och det enda man behöver tillsätta är vatten och ev lite fett och kryddor.

Göra upp eld med eldstål

Göra upp eld med eldstål

Att laga mat ute i det fria och dessutom över öppen eld är riktigt härligt! Att få till en eld med eldstål kan dock vara lite knivigt.

Ett bra knep är att använda torrt och fint näver. Skrapa först upp nävern lite med din kniv så att du får fram lite fnös. Var beredd med spån, papper eller småstickor så att du kan fånga upp elden när den kommer.

Sätt eldstålet mot nävern och skrapa fram gnistor med baksidan av din kniv. Efter lite övning kommer du att ha fått fram tillräckligt med värme och glöd för att det ska börja brinna.

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta Carbonara på Trangiakök

Pasta carbonara är en smidig rätt på turen. Den är ju enkel att göra från grunden, men blir ännu enklare om man börjar med ett halvfabrikat. Det finns torkad pasta carbonara att köpa i butikens torrvaror-hylla.

Förutom att innehålla pasta, kryddor och redning är pastan snabbkokande, så man sparar en del bränsle på att köpa en påse. Köttet är inte mycket att ha så jag brukar lägga till ett paket bacon.

På den här turen lyxade jag även till det med parmesan. Parmesan är enkelt att ha med på turen eftersom den är så lagrad och håller länge.

Asiatisk kycklinggryta över öppen eld

Asiatisk kycklinggryta över öppen eld

Fräs grönsaker i olja en kastrull. Tillsätt kokosmjölk och kryddor och låt koka några minuter. Lägg i kycklingkött från en grillad kyckling mot slutet och se till att allt blir varmt.

Servera med pinnbröd.

Organiserad turmat i portionsförpackningar

Organiserad turmat i portionsförpackningar

När man ska ut på en längre vandring gäller det att ha koll på vikten på sin packning. Första gången man vandrar är man kanske inte så noggrann, man tar med det man kommer på och många "bra-att-ha-saker". Men när man går där med 20 kg på ryggen i flera dagar ångrar man sig och till nästa tur blir man lite smartare med vikten 🙂

På bilden ovan ser ni min packning för 2 personer i fem dagar. Frukost, luncher och middagar är noga uppmätta, vägda och planerade. Alla kryddor är så gott det går inbakade i matpaketen. På detta sätt slipper man tänka, göra misstag och bära med sig onödiga kryddburkar.

Om man gillar gröt är frukostarna ganska enkla att planera. Mät upp dina gryn och salt i påsar och skriv på hur mycket vatten som ska tillsättas. Detta blir lätt mat! Jag brukar variera de olika grötarna lite så att man inte tröttnar. Havregryn ena dagen, råggryn andra dagen. Russin i gröten vissa dagar.

Pasta är också enkelt att mäta upp i förväg och bara ta med exakt så mycket som man vet kommer att gå åt. Spaghetti tar minst plats av pastasorterna.

Det finns andra färdigtorkade livsmedel att köpa. Tex pulver-potatismos. Men ta inte med hela paketet! De silvriga påsarna är pulvermos och som du ser har jag slängt kartongen och istället skrivit direkt på påsen hur mycket vatten det ska vara.

Förutom att du slipper bära på onödiga förpackningar slipper du dessutom att bära på skräpet sedan. En liten fryspåse väger inte mycket och tar nästan ingen plats när den är färdiganvänd.

Sojafärs-tacos med tillbehör

Sojafärs-tacos med tillbehör

När jag är och handlar inför fjällvandringar brukar jag noga gå igenom butikens sortiment av torrvaror. Ibland hittar man nya guldkorn som man inte visste fanns. Det här är ett sådant. En liten påse med torkad sojafärs tillsammans med tacokrydda. Man tillsätter lite vatten och steker på röran och sedan har man en färdigkryddad tacofärs.

Alla tillbehören förberedde jag hemma och jag valde bara de som har mycket smak och lite vikt, tex paprika, purjolök och gul lök. Istället för salsa och ketchup tog jag en mer koncentrerad chilisås (Sriracha) för att spara på vikt. Tortillias och ost hade jag också med mig.

Det är mycket färska varor i den här rätten så trots försök att spara in på vikten blir den ganska tung. Men den är väldigt snabb att tillaga och blir väldigt god med de färska grönsakerna som man kan sakna efter några dagar med torrvaror.

Nattjästa utflyktsfrallor med russin

Nattjästa utflyktsfrallor med russin

Om man är ute på längre tur kanske inte nattjästa frukostfrallor är det bästa, de kräver nämligen en ugn på morgonen för att bakas av. Men om man tex bor i en stuga och gör dagsturer är dessa frallor perfekta. Genom att ta med ingredienserna istället för färskt bröd när du åker iväg kan du få nybakt bröd varje morgon. Dessutom tar det mindre plats och är lättare att bära med sig ingredienserna istället för att bära på färskt bröd.

Av det här receptet får du ut 4 frallor. Jag brukar ta med mig 2 frallor som lunch på en dagstur.

Ingredienser

  • 12 g jäst (en kvarts paket)
  • 2,5 dl kallt vatten
  • 1 tsk socker, sirap eller honung
  • 1 msk olja (neutral olja, tex raps eller oliv)
  • Vetemjöl och gryn (vetemjöl + havregryn/rågflingor/andra gryn du gillar)
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke, tillsätt det söta (socker/sirap/honung) och oljan.
  2. Om du vill ha ett grövre bröd blandar du i gryn, tex havregryn och råggryn. Du kan även blanda i frön, russin, frukt osv. Jag brukar köra lite råggryn, lite havregryn och lite russin.
  3. Blanda om med en slev och tillsätt saltet.
  4. Tillsätt vetemjöl lite i taget tills du får en deg som fortfarande är kladdig. Mängden vetemjöl beror på mjölsort och andra ingredienser så därför har jag inte angivit något mått.
  5. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten, ca 12 timmar.

På morgonen

  1. Ta upp den kladdiga degen med mjölade händer. Dela upp den i fyra delar som du lägger på en mjölad yta, tex en tallrik.
  2. Forma varje degbit till en rund bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att bröden kommer att svälla.
  3. Pudra över lite mjöl eller toppa med gryn eller frön. Låt stå och jäsa medans ugnen blir varm.
  4. Sätt ugnen på 275 grader och sätt in en långpanna på nedersta våningen.
  5. När ugnen är varm häller du in en kopp vatten i långpannan för att skapa fuktig värme och sätter sedan in bröden i mitten av ugnen.
  6. Grädda bröden ca 18 minuter.
  7. Låt svalna på galler minst 30 minuter innan du skär upp bröden.
Torkad ryggbiff i svamptork

Torkad ryggbiff i svamptork

När man ska ut på tur och vill ha med sig kött till middagen och samtidigt spara vikt kan man torka köttet först.

Välj ett magert kött då fettet inte torkar lika enkelt och riskerar att bli dåligt efter några dagar. Jag valde ryggbiff den här gången.

Skiva köttet tunnt så går det snabbare att torka och stek det sedan. Använd inget eller mycket lite fett när du steker köttet. Om du har en non-stickorna är det enklare.

När köttet är stekt så att det är genomstekt lägger du strimlorna i svamptorken och kör på i några timmar tills köttet är helt torrt.

När köttet är torrt och svalt kan du packa det antingen i vanliga fryspåsar (de är tätare än plastpåsar) eller vakumpacka det med hjälp av en vakumsug.

När du ska tillaga köttet ute på turen är det en bra idé att tillsätta lite vätska, tex vatten, till påsen med kött några timmar innan matlagningen så att köttet hinner mjuka upp sig lite. Koka det sedan i en god sås och lägg till andra goda torkade saker, tex svamp och grönsaker.

Kött som torkad på det här sättet blir ganska segt, men det kan man kanske tycka det är värt för en god köttgryta?

Jägarblandning när energin blir låg på turen

Jägarblandning när energin blir låg på turen

Att ha en påse energi lätt åtkomlig när man är på tur är alltid ett säkert kort.

Ibland kräver turen eller naturen att man kör på längre än planerat. Tex om vädret plötsligt blir sämre och man hellre kommer fram tidigare till stugan eller hinner med några extra kilometer innan man slår upp tältet för natten. Då är det bra att ha snacks som ger ordentligt med energi lätt tillgängligt i fickan.

Jägarblandning brukar man kalla en blandning av choklad, nötter, mandel och frukt. Det är gott och praktiskt att kasta i sig för att undvika sura miner och lågt blodsocker.

Blanda som du själv vill och gillar choklad, russin, torkad frukt, kokosflingor, nötter, mandlar. Olika godisar går också bra men glöm inte de nyttiga ämnena och fettet också. Bara socker är inte så bra för dig.

Och skulle turen vara extra fin så att du istället vill njuta så länge som möjligt passar jägarblandning utmärkt bra till kaffet och vacker utsikt över fjällen eller skogen.

Gör din egen friluftsmat och ta vara på svamp, frukter och bär

Gör din egen friluftsmat och ta vara på svamp, frukter och bär

Här kommer ett boktips för dig som vill bli extra bra på att torka mat för lättare turer.

I Torka mat får du veta hur du torkar allt från det enklaste: frukter, rotsaker och svampar, till mer avancerade livsmedel som fisk, ägg, kött och kyckling. Boken visar också hur du gör egna energikakor, hur du kan bygga din egen mattork och har recept på friluftsmat som är både god och hållbar.

Eric Tornblad är en hängiven friluftsmänniska som har paddlat kajak och vandrat i både Sverige och Nepal. Hans passionerade intresse för vällagad mat fick honom att skriva och ge ut en kokbok på eget förlag. I boken finns resultaten av många års erfarenheter av att göra sin egen friluftsmat baserad på hemma-torkade råvaror.

« Till start